PCB-látok na východe sa môžeme zbaviť aj týmto zaujímavým postupom, potvrdzujú to aj reďkovky

NETKY.SK • 20 November 2020, 18:31 • 2 min
PCB-látok na východe sa môžeme zbaviť aj týmto zaujímavým postupom, potvrdzujú to aj reďkovky

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR navrhuje, aby sa do konca roka 2020 určila postupnosť detoxikácie pôdy od PCB-látok v regióne Horného Zemplína.

slovakia

left justify in out

VRANOV n/TOPĽOU - Informoval o tom na stretnutí v Nižnom Hrušove minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Rezort navrhne desať jednohektárových plôch, kde budú aplikované látky ako humínové kyseliny či zeolit.

 

Tie totiž spôsobujú zníženie podielu PCB-látok, a to takým spôsobom, že ich naviažu na seba. Potvrdil to aj michalovský Výskumný ústav agroekológie, ktorý to analyzoval a vytváral pokusy v auguste. „Ak znížime prítomnosť PCB látok v pôde, znížime ich aj v potravinovom reťazci, na konci ktorého stojíme my všetci a nechceme jesť to, čo vieme, že by sme jesť nemali,“ povedal minister.

 


Testy na plochách, ktoré budú vybrané, budú následne prezentované verejnosti o mesiac. Jar bv mal priniesť spustenie aplikácie. „Monitorovacou sieťou so zahustením 5 x 5 kilometrov dnes zistíme presnejšie hranice územia, na ktorom musíme tieto látky aplikovať. Teda buď humínové kyseliny, zeolit, alebo kombináciu týchto látok, ktoré sú kľúčom k tomu, aby sme ozdravili pôdu a tým pádom aj celý región,“ vysvetlil.

 

Uvedomuje si však, že sa nepodarí dostať na nulu, aj keď desiatky percent, ktoré ukázali reďkovky, sú podľa šéfa rezortu veľkým úspechom. Horný Zemplín tak môže poskytnäť návod, ako riešiť celkovo problém s PCB-látkami na východe Slovenska, kde zostali tieto látky po výrobe najmä v Chemku Strážske za predchádzajúceho režimu.


Z pôdy, kde je veľa týchto chemikálií, prechádzajú do zvierat a tak aj do diviny, a teda ja do organizmu ľudí, ktorí takéto mäso konzumujú.

 

 

Kontaminácia PCB-látkami je tu až najväčšia na svete. V súvislosti s východným Slovenskom sa hovorí až o tzv. Trojuholníku smrti, kde je vysoká kontaminácia prostredia. Ide o trojuholník Strážske, odkalisko Poša a Bukóza Vranov nad Topľou. O tomto mieste sme písali ako o ohrození typu Yellostonu, ktorý môže vybuchnúť.

 

„Preto chceme pokročiť v tom, aby sa len nehovorilo, aká je tu vysoká koncentrácia PCB, ktorá je jedna z najvyšších na svete, ale aj ako ju začneme znižovať v pôde,“ dodal minister. Výsledky potvrdili aj znečistenie v blízkosti Chemka, kde došlo až k tisícnásobnému prekročeniu limitov. Presnejšie budeme o tom informovaní vďaka spolupráci s bratislavským Geologickým ústavom Dionýza Štúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies