Neuveriteľné! Švajčiarom sa podarilo znížiť radiáciu v Černobyle

NETKY.SK • 18 December 2021, 11:33 • 2 min
Neuveriteľné! Švajčiarom sa podarilo znížiť radiáciu v Černobyle

Švajčiarska spoločnosť Exlterra, ktorá sa zameriava na trvalo udržateľné technológie pre životné prostredie, sa spojila s ukrajinským štátnym podnikom SSE Ecocentre, ktorý sa špecializuje na monitorovanie radiácie v Černobyle. Podarilo sa jej znížiť radiáciu až o 47 percent. Pomohla technológia Nucleus Separation Passive System.

slovakia

left justify in out

Technológiu testovali na ploche jedného hektára celkovo desať mesiacov. Na konci testovania zistili, že sa im podarilo znížiť kontamináciu pôdy o 37 percent a vzduchu až o 47 percent. Informoval o tom portál interestingengineering.com.

 

img

 

Obrovský pokrok

 

Vedci po výbuchu elektrárne predpokladali, že na dosiahnutie normálnej úrovne radiácie v černobyľskej oblasti nastane minimálne o 24-tisíc rokov. Nová technológia spoločnosti Exlterra môže podľa výsledkov testov skrátiť toto obdobie na približne 5 rokov.

 

img

 

Ako táto technológia funguje?

 

Technológia NSPS využíva koncepciu časticovej fyziky a jadrovej energie bez použitia chemikálií alebo materiálov škodlivých pre životné prostredie na boj proti silnej radiačnej kontaminácii a urýchlenie rozkladu rádioaktívnych prvkov.

 

Technológia NSPS využíva najmä vysokorýchlostné častice, známe tiež ako pozitróny, aby nasmerovali túto, prirodzene sa vyskytujúcu, silu smerom k rádioaktívnym izotopom v pôde a rozbili väzby, ktoré ich držia pohromade. Proces prebieha bezpečne pod povrchom pôdy a žiadna rádioaktivita sa neuvoľňuje do zeme ani do vzduchu. Keď sa pozitrón dostane do kontaktu s rádioaktívnym izotopom, opäť sa pripojí k elektrónu a anihiluje rádioaktívnu hmotu späť do pôvodného stavu.

 

Metodiku a proces merania vykonáva SSE Ecocenter a úrovne radiácie boli merané vo vzdialenosti 5 cm a 1 meter od zeme, pričom odber vzoriek pôdy sa vykonával v hĺbke 100 cm pod povrchom. Rádionuklidy namerané v pôde boli cézium (Cs137), stroncium (Sr90) a amerícium (Am241).

 

Kompletné výsledky experimentu ešte neoznámili. „Sme na dobrej ceste dosiahnuť náš dlhodobý cieľ – vrátiť inštalovanú zónu na základnú alebo prirodzenú úroveň päť rokov po dokončení inštalácie,“ povedal Frank Muller, generálny riaditeľ spoločnosti Exlterra.

 

img

 

Sergij Kirejev, generálny riaditeľ SSE Ecocentre v Černobyle povedal: „Tieto výsledky sú pozoruhodné. Je to prvýkrát za 35 rokov, čo sa takouto technológiou podarilo tak výrazne znížiť úroveň rádioaktivity v pôde a v ovzduší. To je skutočná nádej pre celú oblasť vrátane liečby sarkofágu.“

 

Muller poukázal na to, že 12-mesačné zníženie úrovne rádioaktivity im umožní vrátiť oblasť späť do pôvodného stavu počas 5-ročného obdobia. „Naďalej budeme ponúkať svoje služby na pomoc vylúčenej lokalite Černobyľu, vrátane oblasti okolo Nr. 4, a chceme naše riešenie rýchlo ponúknuť aj na iných problematických miestach po celom svete vrátane Fukušimy v Japonsku. Môžeme sa vyhnúť vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánov a zabrániť tak novej ekologickej katastrofe,“ hovorí.

 

„To, čo sa zdalo nemožné, je teraz realitou. NSPS je inovácia, ktorá umožňuje pozitrónom prirodzene sa zrýchľovať v pasívnom systéme na odstránenie kontaminovaných oblastí. Využíva obnoviteľné zdroje energie prítomné v prírode na výrazné zrýchlenie prirodzeného procesu rozkladu kontaminantov v pôde. To robí tento vynález jedinečným – využíva prírodné energie na riešenie priemyselného znečistenia bez použitia chemických náhrad alebo manipulácií s pôdou,“ povedal prezident a CTO Exlterra Andrew Niemczyk.

 

img

 

Ďalšie využitie

 

Okrem úpravy rádioaktivity možno technológiu NSPS použiť aj na úpravu iných typov pôdnych kontaminácií, ako sú ťažké kovy a perfluóralkylové látky. „Sme len na začiatku aplikácie takejto technológie,“ dodal Niemczyk.

 

img

 

„Ako aj pri iných našich úspešne komercializovaných technológiách sme dokázali, že vieme využiť prírodné zdroje na liečenie rán, ktoré jej spôsobíme. Spoločný menovateľ našich technológií, inštalovaných pod zemou, je využitie prírodných a obnoviteľných síl na dosiahnutie hmatateľných výsledkov.“

 

Možno vás zaujme: Experti zmerajú radiáciu v okolí Černobyľskej atómovej elektrárne



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies