TIP NA VÝLET: Hrad Červený Kameň uvedie Burtonovu mŕtvu nevestu

NETKY.SK • 6 August 2019, 16:46 • 2 min
TIP NA VÝLET: Hrad Červený Kameň uvedie Burtonovu mŕtvu nevestu

BRATISLAVA - Na známy príbeh o svete mŕtvych od Tima Burtona Predvianočná nočná mora pozýva hrad Červený Kameň.

slovakia

left justify in out

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Červený Kameň už túto sobotu uvedie Burtonom inšpirovanú inscenovanú prehliadku pod názvom Príbeh o mŕtvej neveste.

 

Ako ďalej informoval kultúrno-propagačný manažér Múzea Červený Kameň Ľuboš Haršány, návštevníkov hradu nad obcou Častá (okres Pezinok) čaká adaptácia svetoznámeho animovaného filmu plného lásky, napätia i humoru každú celú hodinu od 18:00 do 22:00.

 

 

Prehliadky sú však kapacitne obmedzené, na jeden vstup sa môže dostať najviac 60 záujemcov, upozorňuje múzeum. Netradičná prehliadka ich zavedie do reprezentačných hradných priestorov, kde sa odohrá dramatická scéna dohodnutej svadby. Podujatie priblíži i atmosféru tajomného podzemia, v ktorom sa bude rozhodovať o živote i smrti.

Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná - vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad.

 

Hrad vlastnili známe rodiny

 

Stal sa známym pod menom Červený Kameň (nemecky Rothenstein, maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky alebo Turzovci.

 

Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť - bezpečný sklad tovarov, s ktorými obchodovali po celej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. 

 

Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali. Hrad sa volá Červený, pretože pôvodný kameň kopca - kvarcit, na ktorom ho postavili, má červenú farbu. Použili ho i na viacerých miestach na hrade.

SNM - Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku.

 

Interiéry od renesancie až po secesiu

 

V expozícii múzea si v halách, jedálni, salónoch i v rytierskej sále možno prezrieť dobové interiéry šľachty od renesancie až po secesiu. Zároveň sa dá zoznámiť s pôvodnými priestormi hradu, s lekárňou, salou terrenou (záhradná sála prechádzajúca z interiéru do záhrady) a kaplnkou Nanebovzatia Panny Márie.

 

Súčasťou prehliadky je aj kabinet zbraní. Unikátom hradného múzea je zachovaný obranný systém bývalej renesančnej pevnosti a pivnice, ktoré patria k najväčším v strednej Európe.

 

V aktuálnej letnej sezóne, teda od 1. mája do 30. septembra je múzeum otvorené od pondelka do nedele od 9:00 do 17:00. Viac informácií možno nájsť na webstránke národného múzea https://www.snm.sk alebo na webe samotného múzea https://hradcervenykamen.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies