Štátny tajomník Marek Eštok: EÚ musí zaujať jednoznačný postoj k ochrane civilného obyvateľstva v pásme Gazy

NETKY.SK • 20 Február 2024, 08:10 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok: EÚ musí zaujať jednoznačný postoj k ochrane civilného obyvateľstva v pásme Gazy

BRUSEL - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa 19. februára 2024 zúčastnil v Bruseli na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ bola situácia na Blízkom východe, vývoj na Ukrajine a v africkom regióne Sahel.

slovakia

left justify in out

Ministri sa počas diskusie k Blízkemu východu venovali najmä situácii v pásme Gazy. V Rafahu sa aktuálne nachádza približne 1,5 milióna civilistov. Ofenzíva v tejto oblasti môže katastrofálnu humanitárnu situáciu výrazne zhoršiť. Vyzdvihli preto naliehavosť obnovenia humanitárnej prestávky ako kroku k udržateľnému prímeriu a plynulému zabezpečeniu dodávok humanitárnej pomoc. Zároveň zopakovali výzvu na prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. „V čase, keď v Gaze zomiera bezprecedentný počet civilistov, Európska únia musí zaujať jednoznačný postoj k ochrane civilného obyvateľstva a dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva,“ zdôraznil štátny tajomník Eštok.

Tento týždeň si pripomenieme dva roky od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine. Ministri zahraničných vecí aj pri tejto príležitosti potvrdili počas zasadnutia pokračujúcu podporu Ukrajine až do dosiahnutia jej víťazstva a tiež podporu v jej eurointegračných ambíciách. Rovnako sa zasadili za intenzívne hľadanie mierového riešenia. „Ukrajina i celý región potrebuje spravodlivý, trvalý a komplexný mier. Slovensko bude pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci, dodávkach nesmrtiaceho vybavenia a ekonomickej podpory,“ uviedol štátny tajomník Marek Eštok. V súvislosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prijali ministri zahraničných vecí členských štátov  EÚ spoločné vyhlásenie. V tomto kontexte sa im prihovorila aj manželka zoanulého politika Julia Navaľná.

Šéfovia diplomacií EÚ tiež rokovali o zmene prístupu k africkému regiónu Sahel. Za posledné roky tu prebehlo viacero vojenských prevratov. Sahel aktuálne čelí mnohým výzvam, ako sú nefungujúce štátne inštitúcie, zvyšujúce sa riziko terorizmu, prehlbovanie extrémizmu či nelegálna migrácia. Štátny tajomník M. Eštok zdôraznil, že EÚ sa musí zamerať na riešenie príčin týchto problémov: „V Saheli je potrebné sa angažovať viac pragmaticky a zohľadňovať skutočný záujem týchto krajín o spoluprácu s EÚ.“

Štátny tajomník rokoval v rámci jeho účasti na Rade pre zahraničné veci s generálnym tajomníkom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Stefanom Sanninom, s ktorým diskutoval o posilnení zastúpenia Sloveniek a Slovákov v európskej diplomacii. O téme rozširovania EÚ a regionálnej spolupráci hovoril s partnermi zo Slavkovského formátu (S3) spolu s belgickou ministerkou zahraničných vecí Hadjou Lahbibovou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies