Vláda zavádza COVID automat, platiť bude na celom území Slovenska od 8. februára

NETKY.SK • 5 Február 2021, 19:21 • 2 min
Vláda zavádza COVID automat, platiť bude na celom území Slovenska od 8. februára

Vláda sa dohodla, že 8. februára sa spúšťa COVID automat. Minister zdravotníctva SR Krajčí a premiér Matovič predostreli, ako to bude vyzerať.

slovakia

left justify in out

"Dnešným rozhodnutím vlády sa mení prístup vriadení rôznych opatrení, ktoré budú v nasledujúcich dňoch, týždňoch a možno až mesiacoch nasledovať," predostrel premiér Matovič.

 

Vo vláde to v oblasti dohody podľa premiéra škrípe najmä s jedným človekom. "Pokúsil som sa preto, aby žiadne spory na vláde nezabránili rozhodnutiu prejsť na COVID automat. Presne tak, ako sme sa už dohodli v polovičke decembra," predostrel premiér.

 

img

 

Padol neuveriteľný návrh 

Už počas celoplošného testovania sa vláda dohodla, že 8. február bude dňom, kedy Slovensko prejde na COVID automat. Premiér prezradil, že vo včerajších hodinách padol návrh, aby Slovensko v tejto situácii, keď sú nemocnice plné a 3 zo 4 ľudí majú agresívnejší typ britského koronavírusu, sa otvorili obchody.

 

"Vláda sa ale nakoniec dohodla a od pondelka bude platiť COVID automat. Zastúpenie britskej mutácie je väčšie, ako očakával každý pesimista na Slovensku," pokračoval Matovič.

 

Podľa premiéra sa už musíme pripraviť na to, že každý kto odteraz dostane koronavírus, bude to práve ten variant britského. "Je výrazne schopnejší dostať svojho hostiteľa, viac pacientov sa ocitne v nemocniciach a smrtnosť je tiež výrazne vyššia."

 

img

 

Minister zdravotníctva pokračoval, že nedošlo k úplnej zhode na vláde, ale COVID automat sa nakoniec schválil. Dokonca prezradil, že išlo o partnera zo strany SaS. "Uznesenie nakoniec prešlo a je zhodné s tým, aké navrhli epidemiológovia," ozrejmil Krajčí 

 

Podmienka testu nie staršieho ako 7 dní nebude vyžadovaná od pondelka, ale až od stredy (10.2. 2021).

 

Jednotlivé regióny budú diferencované, čo sa týka platnosti testu. Celá krajina je teda v čiernej zóne, takže všetky opatrenia platia ako pre čiernu farbu.

 

img

 

Pokiaľ sa niekotorý región nachádza v lepšej farbe, nemusí sa tam testovať každých 7 dní do zamestnania, ale každých 14, alebo eventuálne každých 21.

 

Britský variant na Slovensku 

Z 1962 vzoriek bolo až 74% pozitívnych na britskú mutáciu koronavírusu B117. Analýzu vypracovali analytici z Inštitútu zdravotníckych analýz. "Je to neuveriteľne vysoké číslo. Reprodukčné číslo máme niekde na úrovni 1. Ďakujem našim občanom, že dodržiavajú opatrenia, obmedzujú svoj pohyb a chránia sa," poznamenal minister zdravotníctva SR.

 

img

 

Naj opatrenia 

Tie najnutnejšie sú (R-O-R), teda rúško-odstup-rúško, dezinfekcia rúk. Výška infekčnosti pri novej mutácii je o 70% vyššia, ako sme mali doteraz na Slovensku, preto môže podľa ministra Krajčího spôsobiť veľkú exploziu nových infikovaných prípadov.

 

Výučba v školách v čiernych okresoch bude zakázaná. Najhoršie je na tom Trnavský kraj (81,65 %), nasleduje Trenčiansky (78,44%) a Bratislavský (77,3%). Naopak najnižšie percento infikovanosti má Žilinský kraj (49,64%).

 

img

 

Najrizikovajších okresov je 54. Sú to tie v čiernej a bordovej farbe. Ružový je len jeden - Veľký Krtíš.

 

Čierne - 9

bordové - 41

 

V týchto okresoch je nevyhnutné mať 7-dňový test, keď občania budú chcieť ísť do práce. Inak sa odporúča homeoffice. Test sa tiež nebude požadovať pri ceste do prírody. 

 

img

 

Jarné prázdniny 

Rodiny by mali počas jarných prázdniny ostať doma. Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že medzi okresmi sa bude môcť cestovať, no zároveň dodal, že ubytovacie zariadenia budú zatvorené.

 

img

 

Tento rok sa začnú jarné prázdniny v pondelok 15. februára pre žiakov v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Po nich budú od 22. do 26. februára nasledovať žiaci v Prešovskom a Košickom kraji. Prvý marcový týždeň, teda od 1. do 5. marca, budú mať jarné prázdniny žiaci Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Polročné prázdniny, ktoré mali byť v pondelok 1. februára, boli pre pandemickú situáciu zrušené.

 

Správu budeme aktualizovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies