Prevencia rakoviny "v práci"

NETKY.SK • 27 November 2023, 18:30 • 2 min
Prevencia rakoviny "v práci"

BANSKÁ BYSTRICA - V súčasnosti aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici pracuje na pilotnej fáze projektu Cancer Prevention at Work (CPW), 101104716 CPW – “Prevencia rakoviny v práci“. Ide o medzinárodný projekt Európskej Únie (EÚ) v rámci programu Horizont 2022. Realizácia projektu v SR sa uskutoční v rokoch 2023 – 2027.

slovakia

left justify in out

Oblasť výskumu je zameraná na prevenciu rakoviny. Skúma akceptáciu začlenenia cielenej prevencie rakoviny do existujúcich systémov dohľadu nad zdravím pri práci. Projekt je zameraný na prevenciu rakoviny súvisiacu s infekciou spôsobenou ľudským papilomavírusom, vírusom hepatitídy Cbaktériou Helicobacter pylori. Projekt  sa rieši vo viacerých štátoch EÚ (Taliansko, Španielsko, Rumunsko, Slovensko) vrátane konzultantov (Nemecko, Dánsko, Španielsko, Taliansko, Česko). Hlavným dôvodom riešenia projektu je nutná primárna prevencia zhubných nádorov vzhľadom na pokračujúce stúpanie výskytu rakoviny u dospelej populácie na celom svete. 

Zaznamenaný je nárast o takmer 80 % u 50-ročných osôb v roku 2019 oproti roku 1990. Viac ako 50 % zhubných nádorov je preventabilných. Chronické infekcie predstavujú významnú príčinu celosvetovo diagnostikovanej rakoviny, ktorá je spojená s 13 % celosvetových prípadov rakoviny u ľudí, ktoré možno pripísať infekcii ľudským papilomavírusom, vírusom hepatitídy C a baktériou Helicobacter pylori. Tieto infekčné faktory sú zodpovedné za 75 % prípadov rakoviny spôsobenej mikroorganizmami. V Európskej únii sú programy prevencie a ochrany zdravia pri práci povinné.

 

Projekt CPW považuje tieto schémy zdravotného dohľadu pri práci za vhodnú príležitosť na začlenenie preventívnych zdravotných protokolov aj pre závažné choroby nesúvisiace s výkonom práce, ktoré ale ovplyvňujú životy pracovníkov, ich rodín a komunít. V rámci intervencie sa poskytnú informácie o prevencii rakoviny z infekčných agens a ďalšie zdravotnícke úkony vrátane poskytnutia vakcinácie proti nákaze onkogénnymi humánnymi papilomavírusmi, skríningu infekcie vírusom hepatitídy C (HCV), baktériou Helicobacter pylori (HP) s nasmerovaním na cielenú liečbu v prípade pozitivity. Intervencia bude poskytnutá aj rodinným príslušníkom.



Všetky ďalšie podrobné informácie o danom projekte sa dozviete na webových stránkach:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Úsek regionálneho hygienika a generálneho tajomníka služobného úradu / CPW, Foto: eČasenka (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies