Thurzov dom v Banskej Bystrici priblíži krásu a rozmanitosť slovenských ľudových krojov

NETKY.SK • 5 August 2023, 10:00 • 2 min
Thurzov dom v Banskej Bystrici priblíži krásu a rozmanitosť slovenských ľudových krojov

BANSKÁ BYSTRICA - Hoci na Slovenský deň kroja v Banskej Bystrici si milovníci folklóru a ľudových odevov musia ešte počkať do 1. septembra, čiastočne si však prídu na svoje už v polovici augusta. Stredoslovenské múzeum (SSM) pre nich v Thurzovom dome pripravilo výstavu, ktorá prostredníctvom 42 veľkoformátových fotografií prezentuje kultúrne dedičstvo, krásu, jedinečnosť a rôznorodosť slovenských ľudových krojov z rôznych regiónov.

slovakia

left justify in out

Vernisáž Krása v kroji sa uskutoční 15. augusta o 16.00 h a návštevníci ju môžu obdivovať do 27. augusta, informovala manažérka SSM Dana Kurtíková. Autorkou výstavy ako aj projektu Slovenský deň kroja je Mária Reháková, vydavateľka časopisu Slovenka.

"Fotografie vznikli počas viacerých rokov v rámci dokumentovania slovenských zvykov, tradícií a ľudových krojov autenticky priamo v obciach, mestách a regiónoch, kam nás pozvali. Tento rok sme sa rozhodli v rámci Slovenského dňa kroja priniesť do Banskej Bystrice aj putovnú výstavu, ktorá bude sprístupnená v novozrekonštruovaných podzemných priestoroch Thurzovho domu," priblížila Reháková. 

Výstava predstavuje kroje z miest a obcí, akými sú Považský Chlmec, Bratislava - Vajnory, Banská Bystrica, Myjava, Opatová, Skalica, Očová, Važec, Krivany, Banská Štiavnica, Cífer, Tlmače, Nové Zámky, Kozárovce, Krupina, Štrba, Hrochoť, Terchová, Liptovské Sliače, Liptovská Lužná, Závod, Suchá Hora, Oščadnica a Spišská Stará Ves.

"Naše priestory ožijú tentokrát folklórom a ľudovým oblečením. Je to jeden z najdôležitejších prejavov našich tradičných zvykov a aj v múzeu opatrujeme a prezentujeme mnohé výnimočné ´kúsky´. Oceňujem a obdivujem aktivity Márie Rehákovej, ktorá prišla s ambicióznym nápadom nielen celoslovenskej živej pocty slovenskému kroju, ale aj to, ako túto novú tradíciu udržiava a rozvíja," konštatoval riaditeľ SSM Marcel Pecník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Pluska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies