Nemeckú kultúru v okolí Nitrianskeho Pravna priblíži prednáška

NETKY.SK • 13 November 2022, 17:00 • 2 min
Nemeckú kultúru v okolí Nitrianskeho Pravna priblíži prednáška

NITRIANSKE PRAVNO - Príchod, pôsobenie a úpadok karpatských Nemcov v okolí Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) priblíži 25. novembra prednáška kulturológa Mariána Žabenského v požiarnej zbrojnici v Nitrianskom Pravne.

slovakia

left justify in out

Podujatie pripravili Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi a obec. TASR o tom informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi. "Nemecky hovoriaci kolonisti sem prichádzajú v 14. storočí za účelom dobývania zlata. Po vyčerpaní zlatonosných zdrojov v 16. až 17. storočí sa ich kultúra mení, začínajú sa zaoberať remeslami, remeselnou produkciou a lesným hospodárstvom," načrtla Hvojniková. Úpadok spoločnosti podľa nej vrcholí v 19. storočí, kedy väčšia časť obyvateľstva vykonáva sezónne práce, pričom dochádza aj k vysťahovalectvu, hlavne do Budapešti. "Úpadok a zánik nemeckej kultúrnej enklávy vyvolali udalosti druhej svetovej vojny, keď dochádza k odsunu a deportáciám," spomenula. V súčasnosti žije v tejto časti hornej Nitry už iba malý počet obyvateľov, ktorí sú dôkazom skoro 700-ročného spolupôsobenia slovenskej a nemeckej kultúry, dodala Hvojniková. Podujatie v rámci projektu Podajme tradíciu našim nasledovníkom podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies