Posilniť medzinárodnú bezpečnosť by mohla napomôcť normalizácia vzťahov Európy, USA a Iránom

NETKY.SK • 11 Február 2021, 15:16 • 2 min
Posilniť medzinárodnú bezpečnosť by mohla napomôcť normalizácia vzťahov Európy, USA a Iránom

BRATISLAVA: Normalizácia vzťahov medzi USA, EÚ a Iránom by posilnila medzinárodnú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Normalizácia vzťahov medzi USA, Európskou úniou (EÚ) a Iránom by posilnila medzinárodnú bezpečnosť a oživila vzájomnú spoluprácu, čo je aj v záujme Slovenska. Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

„Medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe (JCPOA) je dôležitým prvkom architektúry globálneho nešírenia nukleárnych zbraní a súčasne jeden z pilierov regionálnej aj medzinárodnej bezpečnosti. Jej uzatvorenie pred takmer šiestimi rokmi bolo dobrým príkladom fungujúceho multilateralizmu, na ktorom Slovensku veľmi záleží,“ priblížil Klus. Ako dodal, Slovensko a Irán spájajú konštruktívne vzťahy, pričom SR vidí priestor na rozšírenie spoločných aktivít v rôznych oblastiach vrátane ekonomiky, obnoviteľných zdrojov, obchodu, vzdelávania či kultúry. Podľa štátneho tajomníka, by potenciál mohla mať aj realizácia nateraz odloženého prvého zasadnutia Spoločného hospodárskeho výboru.

 

img

V súvislosti s dohodou o iránskom jadrovom programe (JCPOA) Slovensko podporuje prístup EÚ a zdôrazňuje potrebu zachovania dialógu, deeskalácie a rešpektovanie medzinárodného práva. Klus sa domnieva, že v snahe o dosiahnutie riadneho vykonávania dohody JCPOA všetkými stranami je v tejto chvíli dôležité, aby sa aj Irán vrátil k úplnej implementácii svojich záväzkov, vrátane rešpektovania obmedzení obohacovania uránu nad dohodnutý limit, spolupracoval s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu a umožnil prístup k svojim jadrovým zariadeniam.

 

Dodal, že zdržanlivosť a kroky smerujúce k zabráneniu ďalšieho stupňovania napätia v regióne Blízkeho východu, obzvlášť v Perzskom zálive, by mali byť v záujme všetkých, nielen regionálnych štátov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies