Kandidáti na prezidenta 2024: Štefan Harabin a Ivan Korčok - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 12:00 • 2 min
Kandidáti na prezidenta 2024: Štefan Harabin a Ivan Korčok - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Podľa Ústavy SR, právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky. Voľba zo zahraničia možná nie je.

slovakia

left justify in out

Štefan Harabin kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 4. mája 1957 v Ľubici. Právo vyštudoval na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Na post hlavy štátu kandidoval už v predchádzajúcich voľbách v roku 2019. V prvom kole skončil tretí so ziskom 14,34 percenta hlasov. Po neúspešnej kandidatúre na prezidenta sa uchádzal na kandidátke strany Vlasť o kreslo poslanca parlamentu. Vlasť v parlamentných voľbách neuspela.

"Som vo veku, kedy sa už môže človek obzrieť späť a aj hodnotiť svoje kroky, svoje životné skúsenosti, svoje životné poslanie. Nie som „marketingový produkt“, žijem reálny život. Moje rozhodnutie uchádzať sa o dôveru občanov vychádza z môjho osobného presvedčenia, že môžem byť tak ako sudca dôsledným a spravodlivým prezidentom," uvádza Harabin na svojej webovej stránke.

Vízia výkonu funkcie prezidenta:

"Môj program smeruje na konsolidáciu a stabilizáciu spoločnosti cez dodržiavanie Ústavy a zákonov, ktoré sú s ňou v súlade, na ochranu práv a slobôd všetkých občanov, na tradičné humánne kresťanské hodnoty. Ako dlhoročný sudca mám silnú motiváciu brániť vlasť a dostať ju do novej perspektívy v meniacom sa svete, do normálneho stavu pokojného života, bez extrémnych sociálnych pokusov nového liberalizmu a porušovania práva," píše na svojej webovej stránke.

Rodina

"Urobím všetko pre ochranu tradičnej rodiny a hodnotovo zdravej spoločnosti. Mravnosť nech je princípom a štandardom správania sa a konania všetkých ľudí. Budem neúnavne presadzovať humánne hodnoty a nepreberanie tých, ktoré nám sú cudzie a nie sú pre nás tradičné a prirodzené. Aj v tom tkvie bezpečnosť štátu," uvádza na webovej stránke Harabin.

Spravodlivosť

"Umocním dôveru ľudí vo vlastný štát. Začnem politické a odborné konzultácie s vládou a predstaviteľmi orgánov moci v štáte s cieľom dodržiavania princípov právneho štátu. Vláda musí byť garantom pravdivého informovania verejnosti o všetkých pripravovaných zámeroch. Systém riadenia štátu je potrebné nastaviť tak, aby žiadna pozícia na úrovni štátneho rozhodovania nebola vydierateľná či korumpovateľná.

Spolu so štátnymi orgánmi presadím dodržiavanie platných zákonov, vyvodzovanie osobnej zodpovednosti za ich porušovanie a budem na to dohliadať. Podporím zákonné konanie všetkých orgánov vlády, úradov, armády, polície, prokuratúry a súdov. Aktivity nasmerujem i k novelizácii zákonov zabezpečujúcich Ústavou zakotvenú bezplatnú zdravotnú starostlivosť, bezplatné vzdelanie a jasne deklarované právo na hotovosť, ktoré garantuje slobodu občanov. Zameriam sa na prehodnotenie opatrení, ktoré obmedzujú slobodu slova a zavádzajú cenzúru. Nedotknuteľnosť médií z hľadiska ich zodpovednosti za šírený obsah a jeho dopady musí odísť do minulosti," uvádza Harabin.

Mier

"Nepripustím zaťahovanie Slovenska do konfliktu s inými štátmi vojensky, hospodársky ani politicky. Nedovolím, aby suverenitu Slovenska porušovala EÚ a ani iné subjekty na úkor našich občanov. Nepodpíšem medzinárodnú zmluvu vedúcu k strate suverenity. Budem iniciovať prehodnotenie prijatých medzinárodných zmlúv, ktoré zjavne ohrozujú suverenitu.

Človek má rôzne predstavy a želania, ale všetci majú rovnaké základné potreby a chcú rovnaké istoty. Nevyhnutnosťou pre naplnenie želaní je fungujúci štát a riadny chod inštitúcii. Spravodlivosť sa naplňuje rešpektovaním práv a slobôd občanov. Po sociálnej stránke je to rovnaká príležitosť získavať vzdelanie, možnosť rozhodovať sám a nebyť iba riadenou masou Štát musí zabezpečiť ľuďom dôstojný život, základné potreby, zdravotnú starostlivosť, bezpečnosť a sociálne istoty a možnosť pracovať, tvoriť a riadiť spoločnosť," píše Harabin.

Mottom jeho kandidatúry je výrok Milana Rúfusa:

„Dar, Nebo, Zem len Teba chcem.
Ľúbim ťa úprimne, naveky buď pri mne“.

 

Ivan Korčok kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 4. apríla 1964 v Banskej Bystrici. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave (1987) a postgraduálne štúdium medzinárodných vzťahov na Univerzite Komenského (1995). Do diplomacie vstúpil v roku 1992.

Kandidatúru na prezidenta oznámil v auguste 2023. Do volieb ide ako občiansky kandidát.

„Ako prezident sa vždy ozvem, keď sa budú diať veci, ktoré sa diať nemajú. Slušne, ale rázne,” Ivan Korčok, kandidát na prezidenta Slovenskej republiky.

"Slovensku ponúkam 30 rokov skúseností, ktoré som získal v službe vlasti. Chcem byť aktívny a nadstranícky prezident, ktorý prinesie našej krajine rovnováhu. Posledné dni a týždne ukazujú, že prezidentské voľby, ktoré nás čakajú, budú veľmi dôležité pre našu krajinu. A to aj pre vládu, ktorá si myslí, že môže všetko. Hrozí, že táto mocenská garnitúra získa v prezidentských voľbách monopol na štát. Úrad hlavy štátu však nemôže byť len hlasom vlády a jednej strany. Chcem byť prezident, ktorý si vždy zastane Slovensko a ktorý bude hovoriť pravdu. Prezident, ktorý povzbudí, ale nebude si zakrývať oči pred problémami, ktorým čelíme. Ako prezident sa vždy ozvem, keď sa budú diať veci, ktoré sa diať nemajú," píše Ivan Korčok na svojej webovej stránke.

Vízia výkonu funkcie prezidenta:

Priniesť rovnováhu voči vláde, ktorá myslí len na seba

Počas 30 rokov služby Slovensku som dokázal spolupracovať s politikmi zo všetkých politických táborov. A toto ponúkam aj dnes, ku každému budem prísny, ale spravodlivý. Budem spolupracovať a podporovať každého, komu úprimne záleží na tom, aby našu krajinu posúval vpred. Jedine tak môžeme prekonať nedôveru v inštitúcie, ktorá medzi nami panuje," uvádza Korčok.

Upriamiť pozornosť na skutočné problémy Slovenska

"Urobím všetko, čo je v mojich možnostiach, aby sa zlepšil život na Slovensku a aby sme prekonali stagnáciu a zaostávanie Slovenska. Považujem za kľúčové, aby mladá generácia  spájala svoju budúcnosť so Slovenskom a nehľadala lepší život mimo našej krajiny. Budem povzbudzovať a aktívne podporovať vládu v rozhodnutiach, ktoré musí urobiť, aby sa to podarilo. Som pripravený sa za takéto rozhodnutia postaviť a pomôcť ich odkomunikovať. Plánujem zbierať nápady a riešenia doma aj v zahraničí a aktívne o nich hovoriť s vládou aj parlamentom," píše Korčok.

Vrátiť Slovensku sebavedomie

"Som presvedčený, že práve teraz je ten moment, kedy aj prezident Slovenskej republiky má úlohu ukázať aj presvedčiť, čo je slovenský záujem a na ktorej strane histórie dnes Slovensko musí stáť. Domnievam sa, že v blízkom čase to môže byť dokonca významnejšie, ako kedykoľvek doposiaľ. Viem zúročiť moje skúsenosti," dodáva na svojej webovej stránke Korčok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, harabin2024.sk, ivankorcok.sk, Foto: harabin2024.sk, Facebook / Ivan Korčok
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies