Thajská vláda pred voľbami organizuje provládne demonštrácie, hrozia nepokoje

NETKY.SK • 23 Jún 2011, 08:21 • 2 min
Thajská vláda pred voľbami organizuje provládne demonštrácie, hrozia nepokoje

Thajská vláda pred voľbami organizuje provládne demonštrácie, hrozia nepokoje

slovakia

left justify in out

img

Thajský premiér Abhisit Vedždžadžíva dnes oznámil, že sa dnes zúčastní demonštrácie na mieste vlaňajších protestov proti jeho vláde, ktoré sa skončili násilnosťami s 92 obeťami.
      Opozícia obviňuje vládu, že sa účasťou na demonštrácii snaží rozpútať nepokoje. Vedždžadžíva tvrdí, že na demonštrácii bude preto, aby jeho strana konečne mohla "povedať pravdu o udalostiach", ku ktorým došlo počas dvojtýždňových protestov. Vyše 90 obetí, väčšinou z radov demonštrantov, prišlo o život pri tvrdom zásahu bezpečnostných jednotiek.
      Opozičná strana Pheu Thai vyzvala svojich členov, aby sa nezúčastnili tohto podujatia, ktoré je podľa nich len predvolebnou kampaňou vlády pred voľbami. Tie sa uskutočnia 3. júla, pričom medzinárodní pozorovatelia sa obávajú nových násilností.
      Protesty za zvrhnutie thajského premiéra Vedždžadžívu, vedené Spojeným frontom za demokraciu proti diktatúre (UDD), trvali 69 dní a začali sa 12. marca. Spočiatku pokojné demonštrácie prerástli 10. apríla v krvavé pouličné zrážky s políciou, pri ktorých zahynulo 92 ľudí vrátane 11 príslušníkov bezpečnostných zložiek a dvoch zahraničných novinárov. Veľké časti Bangkoku sa premenili na bojisko medzi znepriatelenými tábormi. Väčšina vedenia UDD sa napokon vzdala 19. mája.
      Hlavných lídrov UDD zatkli a obvinili z terorizmu a porušovania nariadenia o výnimočnom stave. Neskôr hlavných vodcov UDD prepustili.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies