Vnútri Eiffelovky otvorili vinárstvo

NETKY.SK • 12 November 2019, 10:04 • 2 min
Vnútri Eiffelovky otvorili vinárstvo

Najnovším prekvapením, ktoré čaká na turistov, ktorí sa rozhodnú navštíviť ikonickú Eiffelovu vežu, je mestské vinárstvo, ktoré našlo nový domov v ikonickej stavbe.

slovakia

left justify in out

 Ide o jednu z najlepších, ale pravdepodobne tiež najnepravdepodobnejších lokalít, kde by ozajstné vinárstvo hľadal asi len málokto. Prehliadnuť La Winerie Parisienne pri návšteve Eiffelovky však určite nepôjde.

 

Je to len nedávno, čo sa na druhom podlaží Eiffelovej veže, nejakých 60 metrov nad zemou, usídlilo vinárstvo. Nie vináreň či vinotéka, ale skutočné vinárstvo.

 

Keď bolo v roku 2015 vinárstvo La Winerie Parisienne založené, písalo sa, že ide o prvé mestské vinárstvo otvorené v Paríži po nejakých štyridsiatich rokoch.

 

 

"Po spustení nášho vinárstva v roku 2015 som spoločne s mojím obchodným partnerom Julienom Benguem zisťoval možnosti, či možno vyrábať víno v nejakej z ikonických budov Paríža. Možnosť mať vinárstvo vnútri Eiffelovky sa objavila na začiatku tohto roka. Je to ideálna lokalita pre tvorbu nášho prvého mestského vína za použitia hrozna zo širšieho regiónu. Vymenujte mi lepší symbol než Eiffelovku pre propagáciu parížskeho vína," uviedol Adrien Pelissie pre Wine Searcher.

 

 

Až doteraz využívalo vinárstvo hrozno z ostatných častí Francúzska, ale ich cieľom vraj vždy bolo produkovať víno z regiónu, kde sa nachádza aj Paríž, teda z Ile-de-France. V roku 2017 spoločnosť zasadila vinice v Yvelines, asi 25 kilometrov od Eiffelovej veže. Zámerom vraj bolo vytvoriť tu prvú komerčnú vinicu v regióne za posledných 150 rokov.

 

K nejakej väčšej produkcii je však zatiaľ ďaleko. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvé víno z oblasti by malo byť hotové budúci rok. Pôjde o Merlot a z tohtoročnej úrody by malo byť vyrobených celkom len 3000 fliaš. Koľko z týchto fliaš vína však skutočne vznikne v útrobách Eiffelovky, nie je zatiaľ jasné.

 

Vinárstvo má otvorené každý deň od deviatej ráno do jedenástej večer a nachádza sa hneď vedľa reštaurácie La Bulle Parisienne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies