Testy dokázali, že španielske jaskynné maľby sú najstaršie na svete

NETKY.SK • 15 Jún 2012, 07:09 • 2 min
Testy dokázali, že španielske jaskynné maľby sú najstaršie na svete

Testy dokázali, že španielske jaskynné maľby sú najstaršie na svete - Zaujímavosti Nové testy dokázali, že praveké jaskynné maľby v Španielsku sú najstaršie na svete, takže podľa názoru niektorých vedcov nemusia byť dielom moderného človeka, ale často zaz

slovakia

left justify in out

img

Nové testy dokázali, že praveké jaskynné maľby v Španielsku sú najstaršie na svete, takže podľa názoru niektorých vedcov nemusia byť dielom moderného človeka, ale často zaznávaných neandertálcov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnil odborný časopis Science. 
      Výskumníci odobrali vzorky pravekých malieb z 11 španielskych jaskýň a ich vek stanovili pomocou uránového datovania namiesto tradičného uhlíkovej metódy. 
      Najstaršie sa ukázali byť vzorky farby z červeného kruhu v jaskyni El Castillo. Jedna z nich má minimálne 40.800 rokov, čo je zhruba o 15.000 rokov viac, než sa doteraz myslelo. 
      Najmenej 37.300 rokov majú odtlačky rúk v ďalšej španielskej jaskyni a len o trochu mladšie sú tamojšie maľby koní.
      Za najstaršiu sa doteraz považovali maľby vo francúzskej jaskyni Chauvet, ktorej vek sa odhadoval na 37-32.000 rokov. 
      Význam nových testov spočíva v skutočnosti, že španielske maľby boli datované približne do kľúčového obdobia, keď Európu začal popri starších neandertálcov osídľovať moderný človek. 
      "Je veľká šanca, že tieto výsledky naznačujú autorstvo neandertálcov. Ale nemôžem povedať, že by sme toto tvrdenie dokázali," uviedol spoluautor štúdie antropológ Joao Zilhao z univerzity v Barcelone.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies