Teslu zažalovali kalifornské okresy za nakladanie s nebezpečným odpadom

NETKY.SK • 2 Február 2024, 12:10 • 2 min
Teslu zažalovali kalifornské okresy za nakladanie s nebezpečným odpadom

SACRAMENTO - Americký výrobca elektrických vozidiel Tesla bol zažalovaný skupinou 25 okresov v Kalifornii za údajné nesprávne zaobchádzanie s nebezpečným odpadom v zariadeniach po celom západnom štáte USA už roky.

slovakia

left justify in out

Tesla, ktorá predtým sídlila v Palo Alto v Kalifornii, presťahovala svoje sídlo do Austinu v Texase v roku 2021, ale udržiava si svoje inžinierske sídlo a továreň na veľkoobjemové elektrické vozidlá v Kalifornii.

 

Spoločnosť bola nevhodne označená za disponovanie s nebezpečnými materiálmi vo svojich výrobných a servisných zariadeniach a na skládkach, ktoré nemôžu prijať nebezpečný odpad, uviedli okresní prokurátori zastupujúci tieto okresy v sťažnosti podanej v utorok na Najvyššom súde okresu San Joaquin.

 

Medzi nebezpečné materiály patria olovené mazacie oleje, brzdová kvapalina, olovené batérie, aerosóly, nemrznúca zmes, čistiace kvapaliny, propán, farby, acetón, skvapalnený ropný plyn a motorová nafta, podľa 22-stranového dokumentu.

Okresy obvinili Teslu z porušovania férového podnikania a zo zákonov o nakladaní s nebezpečným odpadom. Administratívna a občianskoprávna pokuta za porušenie nebezpečného odpadu v Kalifornii je až 70 000 amerických dolárov za porušenie za deň.

 

Žalobcovia požadujú občianskoprávne sankcie a súdny príkaz, ktorý by vyžadoval, aby Tesla v budúcnosti riadne nakladala s odpadom.

 

Okresní prokurátori už roky vyšetrujú Teslu kvôli jej nakladaniu s nebezpečným odpadom. Spoločnosť v podaní z roku 2022 Komisii pre cenné papiere a burzu odhalila, že „okresní právnici v určitých kalifornských okresoch“ vyšetrovali jej „praktiky triedenia odpadu“.

 

Táto žaloba nie je prvýkrát, čo Tesla čelí obvineniam súvisiacim s jej praktikami nakladania s nebezpečným odpadom.

 

Spoločnosť dosiahla v roku 2019 dohodu s americkou Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA) v súvislosti s údajnými federálnymi porušeniami pravidiel týkajúcich sa nebezpečného odpadu vo svojej továrni v meste Fremont v Kalifornii. V tejto dohode Tesla súhlasila, že podnikne kroky na správne nakladanie s odpadom v zariadení a zaplatí pokutu 31 000 dolárov.

 

V roku 2022 spoločnosť uzavrela ďalšiu dohodu s EPA, v ktorej súhlasila so zaplatením pokuty 275 000 dolárov po tom, čo federálna agentúra zistila, že spoločnosť nevedie záznamy a nerealizuje plány na minimalizáciu znečisťujúcich látok ovzdušia z lakovacích operácií vo svojej továrni vo Fremonte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Austin Chamber of Commerce (na titulnej fotografii sídlo Tesly v Austine v Texase)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies