Aktuálna situácia vo svete v spojitosti s koronavírusom

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 11:47 • 2 min
Aktuálna situácia vo svete v spojitosti s koronavírusom

Maďarsko sprísňuje opatrenia, český prezident zas plánuje otvoriť obchody a verejné športoviská. Koľko nakazených je v okolitých krajinách a ako sa vyvíja pandemická situácia?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Maďarsko

Šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v nedeľu večer podľa internetovej stránky vlády kormany.hu vyzvala obyvateľstvo, aby venovalo zvýšenú pozornosť dodržiavaniu bezpečnostnej vzdialenosti osôb a obmedzeniu vychádzania. Vládne nariadenie o obmedzenom pohybu osôb platí od 28. marca do 11. apríla.

 

img

Policajti, ktorí kontrolujú dodržiavanie opatrení proti šíreniu koronavírusu

 

Šéfka ÁNTSZ zdôraznila, že v hlavnom meste a v Peštianskej župe je sústredených až 62% potvrdených infekcií koronavírusom SARS-CoV-2, preto je hrozba rapídneho zhoršenia epidemiologickej situácie mimoriadne vysoká. Mnohí si totiž podľa jej slov zle vysvetľujú nariadenia o opustení domova, ktoré je možné iba v nutných prípadoch, a počas víkendu sa zhromažďovali na verejných priestranstvách. V uliciach mesta sa objavili policajné hliadky, ktoré nedisciplinovaných ľudí upozorňovali. Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol na 744 a zomreli ďalší štyria starší ľudia, čím počet obetí ochorenia COVID-19 dosiahol 38. Z tejto choroby sa vyliečilo už 67 pacientov. 

 

Maďarská vláda zverejnila aj niekoľko nových nariadení, medzi ktoré patrí napríklad parkovanie zadarmo, obmedzenie využívania mestkej hromadnej dopravy či nadčasovanie policajtov alebo sociálnych zamestnancov.

 

Nemecko

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 3677 na 95.391. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 5936, a celkovo štvrtý deň v rade, keď počet nových infikovaných klesá. Vyplýva to z pondelkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

 

V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 92 obetí, ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, tak celkovo podľahlo najmenej 1434 ľudíNajviac zasiahnutými sú spolkové krajiny Bavorsko s vyše 24.900 potvrdenými prípadmi a najmenej 437 mŕtvymi, Bádensko-Württembersko s vyše 19.390 prípadmi a 387 smrteľnými obeťami a Severné Porýnie-Vestfálsko s viac ako 19.380 prípadmi a najmenej 255 úmrtiami. Podobne ako v iných krajinách predpokladajú odborníci vysoký počet nezachytených prípadov aj v Nemecku. 

 

img

Viac ako 12 000 nemeckých turistov sa prihlásilo na repatráciu

 

Česko

Počet ľudí, ktorých v Česku pozitívne testovali na nový koronavírus, sa zvýšil na 4591. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 72 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu. V nedeľu vykonali v krajine 4710 testov, ich celkový počet tak presiahol 85.000.

 

Babiš chce otvoriť obchody a verejné športoviská

Česká vláda bude v pondelok znova zasadať, rozhodnúť by mohla o tom, či budú od štvrtka môcť byť otvorené okrem iných obchody s pracovnými odevmi alebo detským textilom. Kabinet pravdepodobne tiež upraví podmienky pre získanie jednorazového príspevku pre živnostníkovBabiš cez víkend povedal, že jeho vláda by od štvrtka mohla povoliť aj otvorenie obchodov s kočíkmi a autosedačkami, papiernictvá, predajne a opravovne obuvi, hobby markety alebo železiarstva. Sprístupniť chce aj niektoré verejné športoviská, na ktorých by ľudia nemuseli mať rúška.

 

img

Takmer prázdny Karlov most v Prahe

 

Rusko

Počet prípadov nakazenia novým koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 954 na celkových 6343

"Za posledný deň bolo prepustených 51 ľudí, ktorí sa zotavili z ochorenia. Celkovo sa vyliečilo zatiaľ 406 ľudí. Za posledný deň zomreli dvaja pacienti v Moskovskej oblasti a Komijskej republike. Od vypuknutia pandémie zomrelo v Rusku celkovo 47 ľudí," informovalo ruské krízové centrum.

 

img

Rusi stavajú novú nemocnicu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona