Austrálska vláda sa zaviazala financovať projekt vzácnych zemín

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 18:00 • 2 min
Austrálska vláda sa zaviazala financovať projekt vzácnych zemín

CANBERRA - Austrálska federálna vláda sa zaviazala financovať výstavbu prvej kombinovanej bane a rafinérie vzácnych zemín v krajine v Severnom teritóriu (NT).

slovakia

left justify in out

Premiér Anthony Albanese vo štvrtok oznámil, že federálna vláda investuje až 840 miliónov austrálskych dolárov (asi 556 miliónov amerických dolárov) do projektu, ktorý bude prevádzkovať miestna spoločnosť Arafura Rare Earths, ktorá sa zaoberá prieskumom nerastov.

V spoločnom vyhlásení s hlavnou ministerkou NT Evou Lawlerovou, federálnym ministrom obchodu Donom Farrellom a ministerkou zdrojov Madeleine Kingovej Albánec uviedol, že rafinéria zaradí Austráliu ako globálneho lídra v etickej a udržateľnej výrobe vzácnych zemín a kritických minerálov.

"Moja vláda sa zameriava na budúcnosť vyrobenú v Austrálii a tento projekt je dôležitou súčasťou tohto plánu," povedal Albanese.

Vzácne zeminy, ktoré sa používajú na výrobu silných magnetov, sú kritickými komponentmi pri výrobe osobnej elektroniky, robotiky, motorov elektrických vozidiel a veterných turbín.

Nové zariadenie bude postavené 120 km severne od Alice SpringsSevernom teritóriu a vytvorí viac ako 300 pracovných miest.

Kingová povedala, že kritické minerály a vzácne zeminy budú kľúčové pre vznikajúce technológie, ktoré pomôžu znížiť globálne emisie.

„Aby sme splnili naše ciele s nulovou čistotou, budeme potrebovať viac ťažby, nie menej, na vybudovanie solárnych panelov, batérií a veterných elektrární, ktoré potrebujeme na zníženie emisií,“ povedala Kingová.

Vláda v januári oznámila 22 miliónov austrálskych dolárov (14,5 milióna amerických dolárov) na financovanie výskumu vzácnych zemín a kritických minerálov s cieľom podporiť cieľ stať sa globálnym dodávateľom čistej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: MCI马中透视
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies