Zomrel opozičný aktivista a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj

NETKY.SK • 16 Február 2024, 16:20 • 2 min
Zomrel opozičný aktivista a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj

MOSKVA - Vo veku 47 rokov v piatok zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Informovala o tom ruská väzenská služba. Protikorupčný aktivista a hlasný kritik Kremľa si od januára 2021 odpykával trest vo väzení po tom, ako sa vrátil do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou.

slovakia

left justify in out

"Odsúdenému A. A. Navaľnému prišlo 16. februára 2024 v nápravnej kolónii číslo 3 po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie," cituje z vyjadrenia ruskej väzenskej služby televízia Sky News.

"Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú," uviedla väzenská služba.

Ruská štátna agentúra TASS napísala, že o úmrtí Navaľného už informovali aj prezidenta Vladimira Putina. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova vykonáva väzenská služba všetky potrebné previerky týkajúce sa úmrtia Navaľného. Peskov uviedol, že nepozná podrobnosti o prípade.

 

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok po správach o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného odsúdil ruský režim a vyhlásil, že Navaľnyj zaplatil životom za svoju odvahu. Scholz uviedol, že si na Navaľného spomína ako na človeka s veľkou odvahou, ktorá ho primäla vrátiť sa z nemocnice v Berlíne do Ruska po zotavení sa z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otravu Navaľnyj obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

„Teraz za túto odvahu zaplatil životom,“ povedal Scholz v Berlíne, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Spustených bolo voči nemu viacero trestných konaní.

Začiatkom decembra minulého roku zmizol z väznice vo Vladimirskej oblasti východne od Moskvy. Po 20-dňovom "vyčerpávajúcom prevoze" sa ozval z trestaneckej kolónie v obci Charp za severným polárnym kruhom s tým, že je v poriadku. V Charpe si mal v "osobitnom režime" odpykať 19-ročný trest za vytváranie extrémistickej skupiny, financovanie extrémistických aktivít a ďalšie trestné činy. Tento trest mu uložili v auguste 2023. Už dovtedy si odpykával trest v trvaní 11 a pol roka v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré samotný odsúdený popieral.

Priaznivci Navaľného tvrdili, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie boli politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku prezidenta Putina a eliminovať súčasne aj jeho najväčšieho rivala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, SITA, Aktuality, Foto: iDNES.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies