Teroristický útok v Moskve: K útoku sa prihlásil Islamský štát (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 25 Marec 2024, 13:00 • 2 min
Teroristický útok v Moskve: K útoku sa prihlásil Islamský štát (komentár Iva Samsona)

MOSKVA - V jednej z koncertných sál na predmestí Moskvy v Ksnogorsku spáchali v piatok večer neznámi ozbrojenci brutálny a krvavý útok proti návštevníkom. Vykonali ho samopalmi AKH („kalašnikovmi“) a granátom (granátmi alebo zápalnými bombami) spôsobili požiar aj v koncertnej hale, takže časť návštevníkov sa uchýlila na strechu budovy.

slovakia

left justify in out

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) najprv hovorila o asi desiatich obetiach, postupne sa ich počet zvyšoval, v sobotu ráno agentúra Interfax s odvolaním sa na FSB už uvádzala 62 mŕtvych,  čo nemusí byť konečné číslo, pretože medzi obeťami je vyše stovka zranených. Medzi obeťami sú podľa ruských mediálnych správ tak zamestnanci, ako aj návštevníci.

S odvolaním sa na záchranné služby štátna ruská agentúra TASS uviedla, že budovu rýchlo evakuovali.

Kto sú páchatelia?

Od počiatku nebolo jasné, kto za útokom stojí, pretože útočníkom (údajne piatim) sa podarilo ujsť. Neskôr ruské úrady vraj zadržali asi desiatku podozrivých, z toho dvoch páchateľov masakry, ktorí pochádzajú z Tadžikistanu. Napriek tomu jasné bolo iba jedno: ruské úrady z toho obvinia Ukrajincov, čo sa aj stalo. K masakre sa však hneď niekoľko hodín po útoku prihlásila džihádistická milícia Islamský štát, ktorého činnosť sa doteraz dala lokalizovať najmä na Strednom východe, aj keď je známe, že aj v Rusku má svoje bunky. 

Na svojom online telegrame táto skupina uviedla, že „bojovníci Islamského štátu napadli veľké zhromaždenie na okraji Moskvy“ a potom sa „bezpečne stiahli na svoje základne“. Ruská Národná garda však tvrdí, že jej príslušníci sú na mieste činu a pátrajú po páchateľoch. Ruská Generálna prokuratúra upresnila, že útočníci prenikli do priestoru haly v bojových vojenských uniformách.

Noviny Izvestija tvrdia, že v koncertnej sále boli otvorené len jedny dvere, čo prispelo k masívnej panike. Podľa spravodajskej agentúry Novosti streľba trvala nerušene 15 – 20 minút. To nesvedčí zrovna o veľkej rýchlosti a pohotovosti ruských bezpečnostných síl.

USA pred atentátom varovali už dávnejšie

Útok pritom nemusel byť až taký nečakaný. Už 7. marca vydalo veľvyslanectvo USA v Moskve varovanie pred možným teroristickým útokom v ruskom hlavnom meste a vyzvali amerických občanov, aby sa „v ďalších 48 hodinách vyhýbali veľkým zhromaždeniam“. Varovanie prišlo po tom, keď Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie ohlásila, že zmarila pripravovaný útok Islamského štátu na synagógu v ruskej metropole. Prezident Putin však reagoval tvrdením, že ide o „pokus Západu o zastrašovanie Rusov.

Dnes Rusko vyžaduje solidaritu sveta. „Celé svetové spoločenstvo musí tento nehanebný zločin odsúdiť“, uvádza hovorkyňa ministerstva Mária Zacharovová. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov hovorí, že o útoku nepretržite informovali prezidenta Putina. Je zaujímavé, že v súvislosti s masívnym zabíjaním civilistov na Ukrajine ruskými silami hovorkyňa ruského ministerstva nevyzýva svetové spoločenstvo na odsúdenie „týchto nehanebných zločinov“.

Celý svet pritom tento teroristický akt odsúdil, vrátane Bezpečnostnej rady OSN a celej EÚ. Ruské úrady dokonca vydali zoznam štátov, ktoré tak urobili. Na zozname nechýbajú krajiny ako ruskí spojenci Maďarsko a Slovensko, ale neuvádzajú sa Česko a Poľsko, takže neskúsený čitateľ musí dospieť k názoru, že tieto štáty s útočníkmi vlastne sympatizujú. Pritom najvyšší predstavitelia Česka a Poľska tento teroristický akt okamžite ostro odsúdili. 

Rusi a Ukrajinci sa obviňujú navzájom

Podobne ako iné krajiny reagovala aj ukrajinská strana a zdôraznila, že Ukrajina nemá s týmto útokom nič spoločné. Podobne svoju účasť poprela z Rusov zložená Légia Sloboda Ruska, ktorá operuje v pohraničnom území Ruskej federácie. Viditeľne psychicky narušený bývalý ruský premiér a prezident a dnes miestopredseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev, ktorý sa svetu vyhráža treťou svetovou vojnou a atómovými zbraňami, požaduje pre páchateľom trest smrti a represálie proti ich rodinným príslušníkom. Naznačuje, že čin „môžu mať na svedomí teroristi kyjevského režimu“ a ten musí byť „nemilosrdne zničený“.

Prvý zástupca Rady federácie pre obranu a bezpečnosť Viktor Bondarev za útočníka označil Kyjev už priamo: „Ide o útok a sabotáž zo strany Ukrajiny“.

Naopak, Ukrajina nazvala útok za provokáciu zo strany ruských tajných služieb v réžii ruského prezidenta: „Kremeľský tyran tým začínal svoju kariéru a rovnakými zločinmi proti vlastným občanom ju chce ukončiť“, uviedol hovorca ukrajinskej rozviedky Andrij Jusov. Inde vo svete požadujú, aby sa pozadie útokov čo najskôr objasnilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson / TASS / Interfax / Izvestija, Foto: Business Standard / Bloomberg
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies