Poslanci majú dnes pokračovať v debate o interrupciách a financovaní terorizmu

NETKY.SK • 9 Júl 2020, 9:51 • 2 min
Poslanci majú dnes pokračovať v debate o interrupciách a financovaní terorizmu

BRATISLAVA – Poslanci by dnes mali v rámci deviatej schôdze diskutovať o úprave umelého prerušenia tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne poslancov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) podľa poslankyne Anny Záborskej nie je ani konzervatívna, ani liberálna.

 

Povinná druhá lekárska správa

Prináša okrem iného zavedenie nových podporných a sociálnych opatrení v snahe predísť umelému prerušeniu tehotenstva.

Poslanci chcú presadiť, aby žena mala dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh zákona predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov.

 

Zakázať sa má komerčná reklama na umelé potraty. Povinnou má byť druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

 

Monitorovanie obchodných operácií

Poslanci dnes budú hovoriť aj o zmenách pravidiel ako predchádzať legalizácii príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.

 

Cieľom predloženej novely z dielne rezortu vnútra je umožniť monitorovanie neobvyklých obchodných operácií vykonávaných prostredníctvom virtuálnej meny.

„S ohľadom na riziká, ktoré predstavujú virtuálne meny, sa navrhuje medzi povinné osoby zaradiť subjekty poskytujúce služby spojené s virtuálnymi menami, pričom podmienkou poskytovania uvedených služieb bude získanie živnostenského oprávnenia,“ uviedlo ministerstvo vnútra v dôvodovej správe k novele zákona.

Národná rada by mala dnes definitívne schváliť návrh zákona poslanca Jozefa Lukáča (Sme rodina), ktorý predsedovi parlamentu rozširuje možnosti udeliť štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana jednotlivcom alebo kolektívu za mimoriadne významné zásluhy a výsledky práce aj v humanitárnej oblasti. V súčasnosti môže šéf parlamentu udeliť cenu v oblasti spoločenského, ekonomického alebo kultúrneho života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona