Prezidentka Čaputová sa zastala školákov, v novele o bezplatných obedoch navrhuje túto zmenu

NETKY.SK • 11 December 2020, 17:14 • 2 min
Prezidentka Čaputová sa zastala školákov, v novele o bezplatných obedoch navrhuje túto zmenu

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k vráteniu novely zákona Národnej rady SR. Novelou sa menia podmienky pre bezplatné detské obedy.

slovakia

left justify in out

Hlave štátu sa nepáči novelou vytvorené sociálne sito, cez ktoré môžu mnohí na hranici chudoby prepadnúť. „Podľa schválenej novely zákona by týmito podmienkami mohlo prepadnúť až 47-tisíc detí v riziku chudoby,“ zdôraznila na sociálnej sieti.

 

 

Zdôraznila, že takouto novelou by mohli vzniknúť tri kategórie detí. „V dôsledku tejto novely by vznikli až tri kategórie detí. Jedna, ktorá bude mať nárok na obedy zadarmo, druhá kategória detí, ktorých rodičia si budú môcť namiesto obedov zadarmo uplatniť daňový bonus,“ dodala s tým, že takto by „vznikla aj tretia skupina detí, ktoré úplne prepadnú medzi obe opatrenia“.

 

Prezidentka opísala, že ide o tie deti, ktoré sú na hranici chudoby, no v súčasnosti ešte „ich rodiny majú príjem vyšší než je hranica životného minima, ale súčasne je ich príjem nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus“.

 

 

Čaputová argumentuje odhadmi Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií Slovenskej republiky a Útvaru hodnoty za peniaze. Podľa nich by takto mohlo prepadnúť 47-tisíc detí. Najmä „osamelých rodičov s jedným dieťaťom“.

 

Novelu preto hlava štátu nepodpísala a parlament bude musieť o nej rozhodovať znova. Chce, aby sa neželaný stav napravil. Chce, aby parlament upravil "kritérium, podľa ktorého sa rozšíri okruh detí, ktorým vznikne nárok na dotáciu.“ Prezidentka dodala aj návrh „zvýšiť príjmovú hranicu pre získanie dotácie na obed na úroveň minimálne dvojnásobku životného minima“.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies