Témou 14. ročníka Bienále animácie Bratislava je multikultúrnosť

NETKY.SK • 6 Jún 2018, 14:14 • 2 min
Témou 14. ročníka Bienále animácie Bratislava je multikultúrnosť

BRATISLAVA - Témou 14. ročníka Bienále animácie Bratislava (BAB), medzinárodného festivalu animovaného filmu pre deti, ktorý sa uskutoční od 8. do 12. októbra, je multikultúrnosť.

slovakia

left justify in out

"Budeme manifestovať, že všetky kúty sveta používajú rovnakú reč - kvalitnú animáciu, a pracujú s veľmi dôležitou myšlienkou - víťazstvo dobrého," uviedla v stredu na tlačovej konferencii programová riaditeľka BAB Katarína Minichová. Festival, ktorý sa od svojich začiatkov formoval ako sprievodné podujatie Bienále ilustrácií Bratislava (BIB), sa podľa nej aj v tomto ročníku vyberie z hlavného mesta do ďalších častí Slovenska. Súťažné premietania a výberové kolekcie filmových programov pre detských divákov sa uskutočnia aj v Košiciach, Prešove, Prievidzi a v Myjave. "Je dôležité, aby školy integrovali do svojho programu, keďže majú mediálnu výchovu, aj skutočnosť, že existuje kvalitná animovaná kultúra pre deti, že to nie sú len sitcomy a večne urozprávané seriály, ktoré idú nonstop v médiách," podčiarkla Minichová s tým, že kreativita je jedinou obranou voči násiliu a všetkému, čo sa rúti z obrazoviek.

 

Najdôležitejšou sekciou festivalu je medzinárodná súťaž. Prihlásilo sa do nej 276 programov z 50 krajín. Po prvý raz sa organizátori festivalu mohli stretnúť s produkciou krajín ako Venezuela, Kolumbia, Libanon, Indonézia či Uzbekistan. "Predvýberová komisia vybrala z tohto počtu 123 programov, z ktorého 98 bude súťažiť a 25 bude v nesúťažnej kategórii Inšpirácie," uviedol Mikuláš Gavala z tým, že celkovo bude súťažiť 34 krajín: "Najviac prihlásených programov bolo z Francúzska (25), ČR (22), Nemecka (21). Zo Slovenska bolo prihlásených 14 programov." "Oproti minulosti je o niečo väčšia geografická pestrosť a ako pozitívum berieme aj to, že sa nám prihlásili aj priamo niektoré veľmi významné verejnoprávne televízie ako japonská NHK, nemecká ZDF, talianska RAI, Česká televízia a ako koproducent aj Slovenská televízia," konštatoval.

 

Súčasťou programu bude reprezentatívna výstava A ako animátor v priestoroch Bibiany - medzinárodného domu umenia pre deti. Ako ďalej informovala Minichová, z tvorby animátorov V4 sa festival sústredí na diela určené deťom predškolského veku. Pozornosť bude venovaná aj japonskej animácii v podobe ďalšej veľkej výstavy Japonský rozprávkový svet, ktorá predstaví klasických i súčasných tvorcov japonskej animácie v prepojení na knihu a ilustrácie.

 

V programe figurujú nesúťažné premietania v kinách Lumiére, Mladosť a Klap na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, ktoré predstavia nielen najlepšie diela z európskych filmových štúdií, retrospektívne prehliadky tvorby osobností slovenskej animácie, legendy svetového animovaného filmu, ale aj tvorcov uvádzaných filmov. Návštevníci BAB 2018 si budú môcť pozrieť tiež animované filmy vytvorené deťmi v rámci tvorivých dielní Animácia - škola hrou - Poďte sa hrať s filmom, ktoré vedú renomovaní zahraniční lektori.

 

Festival, ktorého súčasťou bude tiež maratón projekcií najlepších filmov Best of Annecy, vyhlásil 4. ročník súťaže v tvorbe flipbookov pre deti na celom Slovensku. Tá má za cieľ vzbudiť u detí záujem o animáciu a podporiť ich tvorivú aktivitu. Tohtoročnou témou je Svet vedľa mňa. Svoje flipbooky môžu účastníci posielať do 30. júna. Ďalšie informácie o súťaži sú dostupné na www.bibiana.sk v sekcii BAB.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies