Televízne spojenie medzi Ruskom a Ukrajinou sa nakoniec neuskutoční

NETKY.SK • 8 Júl 2019, 15:26 • 2 min
Televízne spojenie medzi Ruskom a Ukrajinou sa nakoniec neuskutoční

KYJEV - Ukrajinský televízny kanál NewsOne navrhol usporiadať telemost s televíznym kanálom Rossija 24. Táto iniciatíva vyvolala na Ukrajine odmietavú reakciu, a to tak medzi politikmi, ako aj medzi novinármi.

slovakia

left justify in out

Spravodajský portál RBC.ru uviedol, že ukrajinská televízia svoj návrh medzičasom stiahla. Vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila po tom, ako jej novinárom a ich rodiny dostali vyhrážky fyzickým násilím, i vzhľadom na "informačnú vojnu", ktorá sa teraz voči nej vedie.

 

img

 

Televízia NewsOne svoj zámer usporiadať telemost medzi bežnými občanmi Ukrajiny a Ruska - bez politiky a bez politikov vysvetlila tým, že v situácii, keď naďalej zomierajú ukrajinskí vojaci a politici bývalého i súčasného vedenia sú naďalej nečinní, "považujeme za svoju novinársku povinnosť ísť do takéhoto otvoreného dialógu medzi národmi Ukrajiny a Ruska a chceme prinútiť politikov, aby rokovali o mieri".

 

 

Majiteľom televízneho kanála NewsOne je Taras Kozak, poslanec ukrajinského parlamentu z klubu Opozičný blok. Kozak je pred júlovými predčasnými parlamentnými voľbami v prvej desiatke na kandidátnej listine strany Za život, v ktorej vedení je aj proruský politik Viktor Medvedčuk.

 

img

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil telemost za "lacný, ale nebezpečný PR krok pred voľbami, ktorého cieľom je opäť nás rozdeliť na dva tábory".

 

Hlava Ukrajiny sa vyjadrila, že "v prvom rade sa treba rozprávať so samotnými Ukrajincami." Tých prezident vyzval, aby zachovali pokoj a nepodľahli provokáciám. Avizoval aj "primeranú reakciu" v záujme udržania pokoja, poriadku a informačnej bezpečnosti na Ukrajine. Osobitne sa pritom obrátil na ukrajinských novinárov - najmä novinárov z daného TV kanála, ktorým pripomenul, že nie sú majetkom majiteľov médií, sú "mocnosťou a slúžia ľuďom".

 

img

 

Predseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij vyzval radu pre rozhlasové a televízne vysielanie, aby zvážila otázku zrušenia licencie na televízny kanál NewsOne. Objavil sa dokonca aj návrh, aby Zelenskyj zvolal mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Strana Blok Petra Porošenka zbiera podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze ukrajinského parlamentu. Ukrajinskí nacionalisti predtým deklarovali, že "takú hanbu v ukrajinskom éteri" nemôžu v žiadnom prípade dovoliť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies