Francúzsky veľvyslanec musel opustiť Bielorusko. Vyzval ho na to Minsk

NETKY.SK • 18 Október 2021, 06:08 • 2 min
Francúzsky veľvyslanec musel opustiť Bielorusko. Vyzval ho na to Minsk

MINSK - Bieloruské provládne médiá tvrdia, že francúzsky veľvyslanec v krajine pôsobil bez poverovacích listín.

slovakia

left justify in out

Francúzsky veľvyslanec v Minsku Nicolas de Bouillane de Lacoste v nedeľu na žiadosť bieloruského ministerstva zahraničných vecí odcestoval z krajinyAko informovala agentúra AFP, bieloruský rezort diplomacie francúzskeho veľvyslanca vyzval, aby krajinu opustil do pondelka (18. októbra).

 

Opustil ambasádu

Hovorkyňa francúzskeho veľvyslanectva v Minsku potvrdila veľvyslancov odchod. Podľa nej sa "rozlúčil so zamestnancami ambasády a nahral videosprávu (určenú) bieloruskému ľudu, ktorá sa zajtra ráno objaví na webovej stránke ambasády".

 

Dôvod, prečo bieloruské úrady žiadali odchod francúzskeho diplomata, nie je známy. Podľa bieloruských médií sa veľvyslanec de Bouillane de Lacoste nikdy nestretol s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, aby mu odovzdal svoje poverovacie listiny.

 

Francúzsko, podobne ako ostatné krajiny EÚ, neuznáva Lukašenka ako prezidenta Bieloruska, ktorým sa stal po šiestykrát v auguste minulého roku, keď bol vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Tie opozícia i Západ považujú za zmanipulované a výsledky za sfalšované.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európa bude čeliť migračnej vlne z Bieloruska! Lukašensko vracia úder za sankcie

 

Väzenie alebo exil

Európska únia uplatňuje voči Lukašenkovmu režimu sankcie, ktoré sú reakciou na tvrdý zásah bieloruských bezpečnostných zložiek proti demonštrantom. Odporcovia diktátorského prezidenta dlhodobo požadujú Lukašenkov odchod z funkcie a nové voľby.

 

Lukašenkovmu režimu sa tieto protesty časom podarilo utlmiť, pričom boli uväznení stovky demonštrantov a aktivistov. Zakázaná bola aj činnosť desiatok nezávislých médií a mimovládnych organizácií. Všetci najvyšší predstavitelia bieloruskej opozície sú buď vo väzení, alebo z krajiny utiekli a žijú v exile.

 

Prečítajte si tiež: Situácia sa vyostruje. Bielorusi strieľali na poľských vojakov

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies