Taliansky premiér Renzi: Koniec Schengenu by bol koncom Európskej únie

NETKY.SK • 29 Január 2016, 18:22 • 2 min
Taliansky premiér Renzi: Koniec Schengenu by bol koncom Európskej únie

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes na návšteve Berlína vyhlásil, že ak sa Európska únia vzdá bezhraničnej schengenskej zóny, "potom sa vzdáme samotnej Európy".

slovakia

left justify in out

Renzi na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou uviedol, že členské štáty EÚ musia spolupracovať na riešení migračnej krízy.

 

Krajiny schengenského priestoru, vyľakané prílevom uchádzačov o azyl cez svoje hranice, čoraz viac využívajú predpisy, ktoré im umožňujú dočasne znovu zaviesť hraničné kontroly. To vedie k pochybnostiam, či schengenská zóna prežije, napísala tlačová agentúra AP.

 

Renzi aj Merkelová vyhlásili, že krajiny EÚ musia riešiť problémy v utečeneckých táboroch mimo Európy, čo pomôže zastaviť prúd migrantov, a musia tiež zvýšiť bezpečnosť na vonkajších hraniciach Európy a čo najspravodlivejšie si prerozdeliť ľudí, ktorí si azyl zaslúžia.

 

Nemecko a Taliansko podľa nich plánujú vystupňovať boj proti obchodníkom s ľuďmi. Je to totiž súčasťou úsilia Európy o zvládnutie utečeneckej krízy.

Medzi zvažovanými návrhmi oboch krajín je aj plán na založenie spoločnej výcvikovej misie v Tunisku, ktorá pomôže posilniť líbyjské bezpečnostné zložky, uviedla Merkelová. Obe krajiny majú podľa nej "maximálny záujem" posilniť štátne štruktúry Líbye a bezpečnostné sily, aby bolo možné bojovať proti ilegálnemu prisťahovalectvu.

 

"Musíme bojovať proti ilegálnosti a premeniť to na vládu zákona," citovala Merkelovú agentúra DPA.

 

Renzi tiež vyhlásil, že obavy Talianska týkajúce sa troch miliárd eur, ktoré má Európska únia poskytnúť Turecku na starostlivosť o utečencov, by mali byť vyriešené do štvrtka 4. februára.

 

"Taliansko povedalo, že prispeje," povedal Renzi na tlačovej konferencii. "Nerozmysleli sme si to, ale čakáme, kedy nám naši priatelia z Európskej komisie a Európskej únie odpovedia na niektoré otázky. Tie sa podľa mňa týkajú detailov a dúfam, že čoskoro budú objasnené. Dúfam, že ešte pred londýnskou konferenciou," dodal taliansky premiér.

 

Renzi mal na mysli medzinárodnú konferenciu darcov pre Sýriu, ktorá sa bude konať v britskom hlavnom meste 4. februára.

 

Renzi patrí k popredným európskym kritikom Nemecka a očakávalo sa, že utečenecká kríza bude hlavnou témou jeho dnešných rozhovorov s kancelárkou. Renzi v posledných rokoch opakovane upozorňoval európskych partnerov Talianska na hrozbu, ktorú predstavuje prílev žiadateľov o azyl do regiónu.

Berlín hrá v európskych záležitostiach dominantnú úlohu, čo Renzi tiež ostro kritizuje. A obviňuje Nemecko, že v dôležitých záležitostiach odsúva Taliansko bokom. Renzi kritizoval napríklad aj fiškálnu úspornú politiku, ktorú presadzovala Merkelová ako spôsob prekonania dlhovej krízy v tomto regióne.

"Ak hľadáme európske riešenie utečeneckého problému, potom nie je správne, že Angela Merkelová najprv hovorí s Hollandom a potom zatelefonuje predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a ja sa dozviem všetko neskôr až z tlače," povedal Renzi tento týždeň nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies