EÚ sa spoločnými silami snaží pomôcť Albánsku

NETKY.SK • 26 November 2019, 14:33 • 2 min
EÚ sa spoločnými silami snaží pomôcť Albánsku

BRUSEL - Po zemetrasení o magnitúde 6,4 Richterovej stupnice a celkovo troch nočných otrasoch, ktoré v noci zasiahli Albánsko, sa EÚ počas dnešného dňa rozhodla vyslať do oblasti viaceré záchranné tímy.

slovakia

left justify in out

Podľa dostupných údajov si otrasy v husto obývanej oblasti na pobreží Albánska vyžiadali najmenej 14 mŕtvych a vyše 600 zranených. Komisia spresnila, že Európska únia už stihla zmobilizovať tri pátracie a záchranné tímy, ktoré nasadia v Albánsku na pomoc domácim orgánom.

 

Albánsko zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4

 

"Pátracie a záchranné tímy z Talianska, Grécka a Rumunska sú už na ceste. Chcel by som sa tiež poďakovať Maďarsku, Nemecku, Chorvátsku, Francúzsku, Estónsku, Českej republike a Turecku za ich ponuky pomoci prostredníctvom európskeho mechanizmu civilnej ochrany," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis, ktorý o poskytovanej pomoci telefonicky hovoril aj s albánskym prezidentom Ilirom Metom.

 

img

 

Komisia zároveň potvrdila, že ponúkla albánskej strane služby družicového systému Európskej únie Copernicus, ktorý poskytuje satelitné snímky z postihnutých zón v reálnom čase, čo je pre záchranné tímy veľká pomoc.

 

img

 

V prípade potreby má EÚ k dispozícii ďalšie prostriedky a mechanizmy pomoci. Únia medzičasom vyslala do Albánska svoj tím civilnej ochrany, ktorý bude albánskym orgánom pomáhať pri koordinácii reakcie na zemetrasenie a pri posudzovaní vzniknutých škôd.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona