Taliansky filmový herec Terence Hill má 75 rokov

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 11:01 • 2 min
Taliansky filmový herec Terence Hill má 75 rokov

BENÁTKY - Taliansky filmový herec Terence Hill (vlastným menom Mario Girotti) spolu Budom Spencerom vytvorili legendárnu dvojicu známu zo "spaghetti" westernov. Štíhly, vrtký a modrooký Terence Hill sa v sobotu dožíva životného jubilea 75 rokov.

slovakia

left justify in out

Terence Hill je Benátčan, v tomto meste sa narodil 29. marca 1939 ako Mario Girotti. Jeho matka bola Nemka a tak Mario Girotti strávil niekoľko rokov v nemeckých Drážďanoch a počas druhej svetovej vojny tam prežil aj bombardovanie mesta. Po návrate do Ríma, talianskej mekky filmového priemyslu, sa ešte v detskom veku venoval plávaniu, tam sa vtedy stretol s Budom Spencerom, v tom čase Carlom Pedersolim.
      

Girottiho angažovali do detskej úlohy vo filme Vacanze col gangster (Prázdniny s gangstrom, 1954) a pre dvanásťročného chlapca sa tak otvorila cesta k filmu. Filmovaním si Mario Girotti spočiatku zarábal na štúdium klasickej literatúry a svoje hobby – motorky. Po troch rokoch na univerzite v Ríme však literatúru zavesil na klinec a stal sa hercom na plný úväzok. Okrem talianskych filmov účinkoval napríklad aj v nemeckých snímkach, populárnych mayovkách.
      

Po niekoľkých európskych snímkach prišlo na rad jeho umelecké meno. Dali mu zoznam 20 mien s tým, že do 24 hodín sa má pre niektoré rozhodnúť. Vybral si Terence Hill – pretože má iniciálky ako meno jeho matky za slobodna. Ako reklamný ťah však oznámili, že si vybral umelecké meno podľa manželky – to bolo vtedy niečo mimoriadne. S týmto menom hral vo filme  Dio perdona... Io no! (Boh odpúšťa... ja nie!, 1967) kde bol jeho partnerom už Bud Spencer, kolega z plaveckého tímu z detstva. Nasledovali snímky I quattro dell’Ave Maria (Tromfové eso, 1968) a La collina degli stivali (Zúčtovanie, 1969). S Budom Spencerom vytvoril dvojicu – podľa Hillových vlastných slov v spoločnosti Spencera sa prejavil jeho komediálny talent – hrali spolu v ďalších "spaghetti" westernoch aj v akčných bitkárskych komédiách napríklad Piu forte, ragazzi! (Dvaja machri medzi nebom a zemou, 1972), ...Altrimenti ci arrabbiamo (Ak sa nahneváme, budeme zlí, 1974), I Due superpiedi quasi piatti (Dvaja ničomníci, 1977),  IIo sto con gli ippopotami (Hrochy v Afrike, 1979) alebo Nati con la camicia (Choď na to!, 1983).
      

V roku 1976 sa ozval americký filmový Hollywood. Tu účinkoval Hill vo filmoch March or Die (Pochoduj, alebo zomri, 1977), Mr. Billion (Pán Bilión, 1977) a v mnohých ďalších. Známy je aj z televízneho detektívneho seriálu Don Matteo (2000). V ňom si zahral katolíckeho kňaza, ktorý pomáha polícii pri riešení kriminálnych prípadov. Za svoju úlohu Dona Mattea dostal cenu na 42. medzinárodnom filmovom festivale v Monte Carle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies