Poznáme TOP 10 byrokratických nezmyslov za rok 2020. Niektoré nariadenia skutočne nemajú hlavu ani pätu

NETKY.SK • 30 December 2020, 11:33 • 2 min
Poznáme TOP 10 byrokratických nezmyslov za rok 2020. Niektoré nariadenia skutočne nemajú hlavu ani pätu

BRATISLAVA – Tak ako už každý rok, podnikatelia a živnostníci si opäť zvolili najväčší byrokratický nezmysel.

slovakia

left justify in out

Byrokratický nezmysel je každoročná anketa o anticenu pre legislatívne alebo nelegislatívne opatrenia, ktoré komplikujú život podnikateľov na Slovensku.

 

Zmyslom je identifikovať nezmyselné byrokratické opatrenia zbytočne zaťažujúce podnikateľov a upriamiť na ne pozornosť kompetentných s cieľom odstrániť ich z legislatívy.

 

Za byrokratický nezmysel môže byť považované akékoľvek opatrenie legislatívnej alebo nelegislatívnej povahy s celoštátnou alebo regionálnou pôsobnosťou.

 

TOP byrokratický nezmysel 2020 - Úrady chcú vedieť, kedy bude kvitnúť slnečnica, ktorá ešte nie je zasiata

Najväčším byrokratickým nezmyslom za rok 2020 sa stalo administratívne nariadenie, ktoré požaduje od včelárov, aby  do 1. marca úradom nahlásili, kde a v akých časoch budú so svojimi včelami kočovať.

 

Na formulári musia vyplniť presné poradie miest a dátumy. Povinnosť je v praxi natoľko absurdnou, že musia napríklad zadať, kde sa budú včelstvá nachádzať počas kvitnutia slnečnice, aj keď v tom čase slnečnica ešte nie je ani zasiata. Ak sa netrafia, administratíva sa opakuje.

 

2. Byrokratický nezmysel - Vyhradený nákupný čas pre seniorov aj v predajniach pre jedného zákazníka

Druhým byrokratickým nezmyslom je protipandemické obmedzenie počtu osôb v prevádzkach (1 človek na 15 m2) a vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, aj napriek tomu, že do malých prevádzok môže vstúpiť iba jeden zákazník.

 

V čase od 9:00 do 11:00 sú to výhradne seniori, aby nedošlo k ich ohrozeniu iným zákazníkom.

 

"Toho, ale v malej predajni nestretnú nikdy, keďže v nich môže nakupovať len jedna osoba. Výsledkom je, že najmä malé špecializované predajne s pultovým predajom zívajú prázdnotou, bez šance na tržbu, keďže seniori nakupujú zväčša v supermarketoch, kde majú celý sortiment pokope," uvádza sa na stránke Byrokratického nezmyslu

 

3. Byrokratický nezmysel - Bezplatná pomoc príbuzných je v rodinných firmách nelegálnou prácou

„Príbuzní môžu podľa aktuálnej legislatívy pomáhať vo firme svojich rodinných príslušníkov aj bez pracovno-právneho vzťahu, avšak len pokiaľ ide o jednoosobové s.r.o a fyzické osoby - podnikateľov. Ak už ide napríklad o rodinné firmy, ktoré majú dvoch a viac spoločníkov (napr. manželov či súrodencov) je bezplatná výpomoc zo strany ich najbližších rodinných príslušníkov považovaná za nelegálne zamestnávanie,“ uviedol prezident združenia Ján Solík.

 

4. Byrokratický nezmysel - Syr, ktorý vydrží mesiace, musí po dvoch dňoch do koša

Úradníci vedia lepšie ako výrobcovia, koľko vydržia ich potraviny. Preto pri tvrdých syroch, ktoré majú trvanlivosť niekoľko mesiacov stanovujú obchodom povinnosť predať ich do 48 hodín po načatí.

 

Niekoľko kilové krásne bochníky syra, ktoré sa v lahôdkarských pultoch nepredajú za 48 hodín, musia skončiť v odpadkovom koši. Dôvodom je, že číslo v predpise je dôležitejšie ako zdravotná nezávadnosť a odborné znalosti potravinárov.

 

5. Byrokratický nezmysel - Elektronizácia dokumentov vás môže vyjsť draho

Legislatíva obsahuje možnosť papierový originál dokumentu neuchovávať za podmienky, že je vyhotovená elektronická kópia prostredníctvom zaručenej konverzie.

 

"Tá stojí približne 2 eurá za stranu a môže ju vykonať iba notár, advokát a niektoré pobočky pošty. Ak by firma napríklad chcela nahradiť všetky papierové účtovné doklady a súvisiace dokumenty elektronickou formou, každý šanón by ju stál približne 1000 eur, bez ohľadu na dôležitosť konvertovaných dokumentov," vysvetľuje nezmysel Solík.

 

Do top 10-tky sa dostalo ešte päť byrokratických nezmyslov. Na 6. mieste sa umiestnila daň z testovania zamestnancov na koronavírus. Ak sa firma dobrovoľne rozhodne preventívne (pravidelne) testovať svojich zamestnancov, musí znášať nielen náklady na testovanie, ale ešte z nich aj odviesť daň.

 

Na 7. mieste sa umiestnilo nariadenie, ktoré hovorí o tom, že ak chcú podnikatelia dodržiavať predpisy, štátnemu úradu musia zaplatiť za ich znenie.

 

Na 8. mieste sa umiestnila povinnosť opakovaného schvaľovania priestorov od hygienikov, aj pri pokračovaní v rovnakej prevádzke. 

 

„Ak chce napríklad lekár previesť svoju prax na s.r.o. alebo si chce otvoriť ambulanciu na mieste, kde bola predtým rovnaká ambulancia, potrebuje opätovné povolenie hygieny,“ píše sa na stránke.

 

Na 9. mieste skončil byrokratický nezmysel, ktorý zakazuje predaj respirátorov. Ak však ide o zahraničný produkt kupovaný prostredníctvom e-shopu, nie je s tým žiaden problém.

 

Nariadenie bolo vydané v čase prvej vlny, kedy sa evidoval nedostatok týchto ochranných pomôcok na Slovensku. Takýmto spôsobom sa dochádza k poškodzovaniu domácich výrobcov.

 

Na poslednom 10. mieste sa umiestnil zákon, ktorý zakazuje SBS-karom nosiť kuklu, počas pandémie však všetci museli nosiť rúško.

 

„Maskovanie tváre v zmysle Zákona č. 355/2007 je tak v rozpore zo zákazom maskovania tváre v zmysle Zákona č. 473/2005,“ uvádza sa na stránke Byrokratického nezmyslu.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies