Taliansko zavrie všetky uhoľné bane, krajina sa otvára zelenej energii

NETKY.SK • 25 Október 2017, 15:35 • 2 min
Taliansko zavrie všetky uhoľné bane, krajina sa otvára zelenej energii

RÍM – Taliansko v ochrane životného prostredia rázne zakročilo. Prijalo novú energetickú stratégiu, ktorá nariaďuje zatvoriť všetky uhoľné elektrárne na výrobu elektrickej energie do roku 2025.

slovakia

left justify in out

Taliansko plánuje v najbližších ôsmych rokoch vyradiť z prevádzky všetky uhoľné elektrárne s cieľom sústrediť sa na získavanie energie z obnoviteľných zdrojov. Do roku 2030 chce takto pokryť až 27% celkovej produkcie v krajine.

 

Taliansky minister pre energetiku Carlo Calende požiadal prevádzkovateľa prenosovej sústavy Terna, aby zadefinoval potreby infraštruktúry. Firma Enel, ktorá je najväčšou talianskou elektrárenskou spoločnosťou v krajine, už pred časom avizovala, že už nebude investovať do nových uhoľných elektrární.

 

Spoločnosť taktiež prisľúbila, že bude postupne odstavovať svoje elektrárne spaľujúce uhlie. Aj napriek tomu, že Enel vlastní 7 z 11 elektrární v krajine s týmito opatreniami nemá žiaden problém. V poslednej dobe sa čoraz viac presadzuje vo sfére obnoviteľných zdrojov.

 

Stratégiu, ktorú má parlament schvaľovať začiatkom novembra, počíta tiež s urýchleným zavádzaním motorových vozidiel na alternatívne palivá. Už v roku 2020 by malo byť v Taliansku približne 19-tisíc nabíjacích staníc.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies