Sociálny dialóg funguje. Časť sociálnych partnerov na tripartite odsúhlasila štátny rozpočet

NETKY.SK • 12 December 2023, 09:45 • 2 min
Sociálny dialóg funguje. Časť sociálnych partnerov na tripartite odsúhlasila štátny rozpočet

BRATISLAVA - Hospodárska a sociálna rada SR prerokovala návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Časť sociálnych partnerov, a to menovite Konfederácia odborových zväzov SR, Združenie miest a obcí Slovenska, ale aj Asociácia priemyselných zväzov a dopravy, hoci s pripomienkami, štátny rozpočet odsúhlasila. Ostatní sociálni partneri teda zástupcovia zamestnávateľov s návrhom nesúhlasili, a to pre nedostatok času a priestoru na jeho prerokovanie.

slovakia

left justify in out

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš však poukázal na to, že odsunutím predčasných parlamentných volieb až na september sa potvrdilo práve to, že z pohľadu prípravy štátneho rozpočtu nastane problém. „Už skôr sme upozorňovali, že nová vláda sa dostane pod takýto časový tlak. Napriek týmto tesným termínom som, ja osobne, ako predseda Hospodárskej a sociálnej rady SR, ako aj moji kolegovia z vlády urobili maximum preto, aby návrh zákona o štátnom rozpočte ešte pred tým, ako o ňom rozhodne vláda, bol prerokovaný na tripartite, a to sa aj udialo,“ zdôraznil šéf rezortu práce Erik Tomáš.

 

Ministerstvo práce, ako aj Vláda SR má prioritný záujem, aby sociálny dialóg na Slovensku fungoval a nebol už nijakým spôsobom narúšaný či obchádzaný, o čom svedčí aj dnešné mimoriadne rokovanie tripartity. „Od budúceho roka to už bude bez časového stresu a napätia. Chceme totiž so sociálnymi partnermi rokovať o všetkých zákonoch z ekonomickej a sociálnej oblasti,“ ubezpečil minister Erik Tomáš.
 
Všetci sociálni partneri sa zároveň zhodli, že je lepšie prijať štátny rozpočet, akoby malo Slovensko byť vystavené na budúci rok tzv. rozpočtovému provizóriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MPSVR SR, Foto: HNtelevízia / YouTube (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies