Japonsko nepodpíše Dohodu o zákaze nukleárnych zbraní! Obyvatelia Nagasaki a Hirošimy sú sklamaní

NETKY.SK • 26 Október 2020, 15:50 • 2 min
Japonsko nepodpíše Dohodu o zákaze nukleárnych zbraní! Obyvatelia Nagasaki a Hirošimy sú sklamaní

JAPONSKO - Krajina vychádzajúceho Slnka nepristúpi k zmluve Organizácie Spojených národov (OSN) o zákaze nukleárnych zbraní. Japonská vláda to oznámila počas dnešných hodín. Podľa správy OSN zo soboty dohodu zatiaľ ratifikovalo 50 štátov.

slovakia

left justify in out

Dohodu privítali aktivisti za nukleárne odzbrojenie vrátane pozostalých po obetiach atómového bombardovania japonských miest Hirošima a Nagasaki. 

 

Setsuko Thurlow, ako preživší zhodenia atómovej bomby, v rámci svojho vystúpenia na internete kritizoval výhrady Japonska k Zmluve o zákaze jadrových zbraní ešte za vlády bývalého pemiéra Šinza Abeho (minulý mesiac po takmer ôsmich rokoch z postu predsedu vlády japonska odstúpil). "Bol by som rád, keby predseda vlády Jošihide Suga videl realitu flexibilne bez toho, aby robil to isté, čo jeho predchodca," uviedol Thurlow.

 

img

 

Nielen Japonsko

Zmluvu ostro odmietajú USA aj ostatné nukleárne mocnosti. Japonsko zdieľa myšlienku sveta bez nukleárnych zbraní, dokument OSN však nepovažuje za vhodný prostriedok na dosiahnutie tohto cieľa, uviedol šéf úradu vlády v Tokiu Kacunobu Kato. 

 

"Veríme, že vzhľadom na čoraz zložitejšie bezpečnostné prostredie okolo Japonska, je vhodné neustále napredovať v oblasti jadrového odzbrojovania, a to pri zachovaní a posilnení našich schopností odstrašovania pri riešení hrozieb," uviedol na tlačovej konferencii Katsunobu Kato.

 

"Japonsko zdieľa cieľ tejto zmluvy (zrušenie jadrových zbraní ...), ale keďže sa líšime v spôsobe prístupu k tejto otázke, nestaneme sa jej signatárom," uviedol v súvislosti s touto zmluvou, ktorá má nadobudnúť účinnosť 22. januára budúceho roku.

 

img

 

Rozhodnutie podľa agentúry AP ovplyvnila aj prítomnosť 50-tisíc amerických vojakov v krajine, ktorá sa spolieha na ochranu amerického nukleárneho dáždnika pred ohrozením zo strany Číny a Severnej Kórey.

 

"Vláda by mala zmeniť svoju jadrovú politiku, urýchlene ratifikovať zmluvu a postaviť sa do čela vytvorenia svetového systému bez jadrových zbraní," uviedla vo vyhlásení skupina známa aj ako Nihon Hidankyo.

 

Toshiyuki Mimaki, úradujúci šéf preživších atómových bômb v Hirošime uviedol, že ratifikácia 50 krajinami vytvorila základ pre tlačenie jadrových síl a tých, ktoré sú pod jadrovým dáždnikom, na zrušenie jadrových zbraní.

 

img

 

Honduras sa v sobotu stal 50. krajinou, ktorý ratifikoval Zmluvu o zákaze jadrových zbraní, čím sa pripravila cesta pre jej vstup do platnosti o 90 dní neskôr. Žiadne jadrové mocnosti sa nepripojili!!! Na otázku, či by Japonsko bolo ochotné zúčastniť sa ako pozorovateľ, Kato zdôraznil potrebu "dôkladného zváženia na základe japonskej pozície".

 

Na tlačovej konferencii v Tokiu Sueichi Kido, generálny tajomník Japonskej konfederácie organizácií trpiacich bombovými útokmi kritizoval japonskú vládu za to, že sa paktu nezúčastnila. "Japonská vláda, ktorá mala zmluvu ratifikovať ako prvá, sa jej otočila chrbtom," uviedol.

 

img

 

"Japonská jadrová politika sa musí zmeniť a (japonskí) ľud je ten, ktorý ju musí iniciovať. Verím, že teraz je tá šanca," uviedol 80-ročný obyvateľ Japonska.

 

V Nagasaki začali v pondelok pred radnicou digitálne hodiny odratúvať čas vstupu zmluvy do platnosti. "Existuje iba jedna cesta, ktorú Nagasaki sleduje. je to vízia sveta bez jadrových zbraní," uviedol starosta Tomihisa Taue na slávnostnom odhalení hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies