Taiwan otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si najmenej sedem obetí

NETKY.SK • 3 Apríl 2024, 13:30 • 2 min
Taiwan otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si najmenej sedem obetí

Záchranári na Taiwane sa snažili vyslobodiť desiatky ľudí uviaznutých v diaľničných tuneloch po tom, ako ostrov v stredu 3. apríla zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 25 rokov, ktoré zabilo najmenej sedem ľudí a stovky ďalších zranilo.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie malo podľa taiwanského seizmologického centra magnitúdu 7,2 a epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 35 kilometrov, vo vzdialenosti zhruba 18 kilometrov od juhozápadného pobrežia Taiwanu. Podľa americkej geologickej služby (USGS) malo zemetrasenie magnitúdu 7,4. Úrady pôvodne očakávali len pomerne slabé zemetrasenie s magnitúdou 4 a preto nevyhlásili varovanie.

Taiwanský Národný hasičský úrad (NFA) uviedol, že po zemetrasení zahynulo najmenej sedem ľudí, 736 bolo zranených a 77 ďalších zostáva uväznených v cestných tuneloch. Všetci mŕtvi boli v okrese Hualien, medzi nimi traja turisti, ktorých zabili padajúce skaly v turisticky vyhľadávanej rokline Taroko, uviedla NFA. Zároveň dodala, že padajúce skaly zabili aj vodiča nákladného auta pred tunelom na diaľnici Suhua na východnom pobreží.

Podľa taiwanských úradov sa objavili aj správy o rozsiahlych škodách: v okrese Hualien sa zrútili budovy, tisíce domov zostali bez elektrickej energie a hlavná diaľnica bola uzavretá v dôsledku zosuvov pôdy a padania skál.

Úrady uviedli, že toto zemetrasenie a séria následných otrasov boli na tomto ázijskom ostrovnom štáte najsilnejšie za posledných takmer 25 rokov. Otrasy s magnitúdou 7,6 postihli Taiwan v roku 1999. Vyžiadali si približne 2400 obetí a spôsobili rozsiahle škody, píše AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, CNN, Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies