Európa prekročila smutnú hranicu v počte nakazených. Slovensko však hlási dobré správy!

NETKY.SK • 2 Január 2022, 11:11 • 2 min
Európa prekročila smutnú hranicu v počte nakazených. Slovensko však hlási dobré správy!

BRATISLAVA/PARÍŽ - V slovenských nemocniciach je v súvislosti s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 2 297 ľudí. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 222 pacientov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom 1 464 vykonaných RT-PCR testov odhalili v sobotu 1. januára na Slovensku 216 prípadov nákazy novým koronavírusom. Nepribudlo žiadne úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na internetovej stránke covid-19.nczisk.sk.

 

img

 

Potešujúca správa prišla v čase, keď Európa prekročila hranicu 100 miliónov prípadov nákazy koronavírusom, čo je viac než tretina všetkých infekcií na svete. V sobotu to ukázal vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP. Európsky kontinent sa v posledných mesiacoch znova stal ohniskom pandémie a teraz zápasí s vlnou prípadov vyvolanou vysoko nákazlivým variantom koronavírusu omikron.

 

Prečítajte si tiež: Žene vyšiel v lietadle pozitívny test na COVID-19. Kde strávila karanténu?

 

Európsky región, zahŕňajúci 52 krajín a území od pobrežia Atlantického oceánu až po Azerbajdžan a Rusko, zaznamenal za uplynulé 2 roky celkovo 100 074 753 prípadov nákazy koronavírusom. Tento počet vychádzajúci z oficiálnych údajov vyšiel agentúre AFP v sobotu 1. januára k 19:45 SEČ. Rovná sa to vyše tretine z 288 279 803 prípadov infekcie nahlásených celosvetovo od vypuknutia pandémie. 

 

img

 

Z európskych prípadov nahlásili vyše 4,9 milióna len za posledných 7 dní, pričom 17 z 52 krajín a území prekonalo svoje predchádzajúce rekordy v maximálnom počte prípadov za 1 týždeň. Iba samotné Francúzsko zaznamenalo za ostatný týždeň vyše milión nových prípadov, čo sa rovná 10 percentám zo všetkých pozitívnych prípadov, ktoré krajina oznámila od začiatku pandémie.

 

Krajiny s najvyššou mierou prípadov na 100 000 obyvateľov na svete boli všetky v Európe. Dánsko malo najhoršiu incidenciu, konkrétne 2 045 prípadov, nasledoval Cyprus s 1 969 prípadmi a Írsko s 1 964 prípadmi.

 

Možno vás zaujme: REPORTÁŽ Renáta Názlerová: „Moji kolegovia, to sú pre mňa malé príbehy veľkého hrdinstva.“

 

Výpočty agentúry AFP sú založené na oficiálnych údajoch, ale niektoré prípady infekcie koronavírusom prešli nepozorovane, napríklad vtedy, ak boli pacienti bezpríznakoví. Úmrtia súvisiace s ochorením COVID-19 však v Európe klesajú. Európa zaznamenala uplynulý týždeň v priemere 3 413 úmrtí na nákazu koronavírusom za deň, čo je 7-percentný pokles oproti predchádzajúcemu týždňu. Najhoršia situácia bola vlani v januári, keď úrady zaznamenávali priemerne 5 735 úmrtí za deň.

 

img

 

Ľudia na európskom kontinente sú teraz celkovo viac zaočkovaní, než je svetový priemer. Okolo 65 percent Európanov je zaočkovaných čiastočne, 61 percent je zaočkovaných úplne – vo svete sú tieto údaje vyše 58 percent a 49 percent. Ukazuje to webová stránka Our World in Data.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vzhľadom na nadúmrtnosť spájanú s ochorením COVID-19 odhaduje, že celkový počet úmrtí na svete môže byť 2 až 3-krát vyšší.

 

K téme: Denný nárast infikovaných prelomil nový svetový rekord!

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies