Szijjártó vyzýva EK na prístupové rokovania s Albánskom pre stabilizáciu regiónu

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 17:26 • 2 min
Szijjártó vyzýva EK na prístupové rokovania s Albánskom pre stabilizáciu regiónu

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó dnes v Budapešti po schôdzke so šéfom albánskej diplomacie Ditmirom Bushatim adresoval Európskej komisii výzvu, aby navrhla Albánsku začatie prístupových rokovaní.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI maďarský minister podčiarkol, že stabilita západného Balkánu je strategickým a národným záujmom Maďarska, pričom z tohto hľadiska má Albánsko kľúčovú úlohu. "Najrýchlejšou a najjednoduchšou cestou k stabilite je v tomto regióne euroatlantická integrácia, preto Maďarsko podporuje rozšírenie Európskej únie smerom na západný Balkán," dodal Szijjártó.

 

Podľa jeho slov ak by sa Briti tento týždeň rozhodli opustiť úniu, to by mimoriadnym spôsobom pribrzdilo aj rozšírenie EÚ. "Urýchlenie rozšírenia únie je strategickým záujmom," podotkol šéf maďarskej diplomacie.

 

Bushati poznamenal, že jeho krajina sa snaží dostať čo najbližšie k EÚ. Ocenil, že Maďarsko ju v tom podporuje. Ministri sa zhodli v tom, že vo vzájomných dvojstranných vzťahoch nie sú otvorené otázky, a že vďaka dobrým politickým vzťahom sa môže perspektívne rozvíjať aj hospodárska spolupráca Maďarska s Albánskom. Tomu má pomôcť od decembra aj priame letecké spojenie Tirany s Budapešťou.

 

Szijjártó s Bushatim rokoval aj o boji proti terorizmu a o prisťahovalectve, ktoré podľa slov maďarského ministra spolu súvisia. "Treba pokračovať v boji proti terorizmu, treba spolupracovať so severoafrickými krajinami a s krajinami Blízkeho východu. Treba sa s nimi dohodnúť, aby hotspoty boli na ich území, aby sa o oprávnenosti vstupu migrantov na územie EÚ rozhodovalo mimo územia únie a západného Balkánu," zdôraznil Szijjártó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies