V pamiatkovej rezervácii Stará Hora vzniká vinohradnícka izba

NETKY.SK • 5 Február 2023, 17:00 • 2 min
V pamiatkovej rezervácii Stará Hora vzniká vinohradnícka izba

SEBECHLEBY - Nové vedenie obce Sebechleby v okrese Krupina chce naďalej spolu s občianskym združením Sebechleby pokračovať v zveľaďovaní areálu známej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Stará Hora. V najbližšom období by tam mala pribudnúť vinohradnícka izba pre zhruba 30 ľudí s kuchyňou a toaletami.

slovakia

left justify in out

"Na objekte sa pracuje. Táto miestnosť bude slúžiť domácim i návštevníkom obce a pamiatkovej rezervácie na rôzne stretnutia či konferencie, ale tiež na rodinné oslavy," uviedla pre TASR starostka Terézia Krnáčová. Obec už predtým postavila v často navštevovanom vinárskom areáli toalety, informačné centrum a ubytovacie zariadenie s názvom Chýška. Do stavieb a opráv takto investovali približne 70.000 eur. Okrem toho občianske združenie obnovilo v uplynulých rokoch aj exteriér starej kaplnky. Starostka by si priala, aby sa v dohľadnom čase obnovil aj jej interiér.

 

img

 

Sprievodca Starou Horou uvádza, že sa tam nachádza 47 vínnych pivníc. Miesto je známe zachovalou architektúrou, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou vinohradníctva. História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúsko-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula. V súčasnosti sa na Starej Hore každoročne konajú v máji Dni svätého Hurbana, patróna vinohradníkov a v októbri slávnosti vína Oberačka po sebechlebsky. Tie mali ale v rokoch 2020 a 2021 prestávku pre pandémiu nového koronavírusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies