AKTUALIZÁCIA: Žilinka nevymenuje Kysela. Podal disciplinárny návrh!

NETKY.SK • 9 August 2021, 12:53 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Žilinka nevymenuje Kysela. Podal disciplinárny návrh!

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa rozhodol nevymenovať Petra Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora. Napriek tomu, že spĺňa všetky podmienky. Žilinka dokonca podal na Kysela druhý disciplinárny návrh, ktorý sa týka kauzy Vladimíra Pčolinského.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA (9.8. o 16:01)

Ako uvádza Maroš Žilinka, pri svojom rozhodovaní posudzoval splnenie podmienok na vymenovanie do funkcie vedúceho prokurátora komplexne.

 

Nemohol teda neprihliadať ani na rozhodnutia Najvyššieho súdu SR z apríla a mája 2021, v ktorých konštatovali porušenie zákonnej povinnosti prokurátora vybavovať väzobné trestné veci prednostne a urýchlene a flagrantné porušenie Kyselovho procesného postupu a lehôt pri predkladaní žiadostí obvinených o prepustenie z väzby, a tým závažného zásahu do ich práv.

 

Podľa Žilinku boli Najvyšším súdom SR konštatované pochybenia prokurátora takého charakteru, ktoré sú nezlučiteľné s výkonom funkcie vedúceho prokurátora.

 

img

 

"Generálny prokurátor SR zobral na vedomie stanovisko 23 prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V ňom uvedené skutočnosti však nie sú takého charakteru, aby mohli zmeniť jeho rozhodnutie nevymenovať Petra Kysela do funkcie zástupcu špeciálneho prokurátora," povedal hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

 

Pôvodný článok

Prvotnú informáciu priniesol Denník N. Generálny prokurátor mediálne nekomentoval svoje rozhodnutie. Nesúhlasí s ním 23 prokurátorov špeciálnej prokuratúry vrátane Daniela Lipšica, ktorí mu napísali list s tým, aby si rozhodnutie rozmyslel.

 

Prečítajte si: Bývalý šéf SIS sa obráti na generálnu prokuratúru. Žiada preveriť postup dozorového prokurátora

 

Generálny prokurátor podal na Petra Kysela už druhý disciplinárny návrh. Kysel dozoruje prípad bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Disciplinárny návrh mal Žilinka na Kysela podať pre neskoré rozhodnutie v prípade Pčolinského žiadosti o prepustenie z väzby. Žilinka navrhuje zraziť Kyselovi mzdu o 15 percent na jeden mesiac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona