Rusko sa jasne vyjadrilo! Rozmiestnenie nových základní NATO krajiny neochráni, ale skôr ohrozí ich obyvateľov

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 16:25 • 2 min
Rusko sa jasne vyjadrilo! Rozmiestnenie nových základní NATO krajiny neochráni, ale skôr ohrozí ich obyvateľov

MOSKVA – Rozmiestnenie základní NATO vo Fínsku a Švédsku tieto krajiny neochráni, naopak, ohrozí mestá, v ktorých sa bude nachádzať vojenská infraštruktúra. Uviedol to predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

slovakia

left justify in out

„Umiestnenie základní NATO neochráni ani Fínsko, ani Švédsko. Naopak. Ohrozí obyvateľov miest, kde sa bude nachádzať vojenská infraštruktúra aliancie,“ povedal v komentári k vyjadreniam starostu fínskeho mesta Lappeenranta.

 

 

Volodin poznamenal, že podľa starostu Kimm Yaraka by to vytvorilo pocit bezpečia.

 

„Mýli sa. V prípade vypuknutia nepriateľských akcií sa údery uskutočňujú predovšetkým na vojenskú infraštruktúru nepriateľa,“ upozornil predseda Štátnej dumy.

 

Fínsko a Švédsko požiadali o členstvo v NATO 18. mája. Ako sa očakávalo, pozvánku na vstup mali dostať na summite aliancie v Madride, ale Turecko sa postavilo proti.

 

 

V Madride podpísali ministri zahraničných vecí Turecka, Švédska a Fínska Mevlut Cavusoglu, Ann Linde a Pekka Haavisto za prítomnosti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga memorandum, ktoré odstraňuje bariéry vstupu severných krajín do aliancie. Ustanovuje nadviazanie spolupráce s Ankarou v boji proti terorizmu, najmä so Stranou kurdských pracujúcich. Turecké orgány pôvodne požadovali od Švédska a Fínska písomné záväzky týkajúce sa boja proti terorizmu. Turecký prezident Tayyip Erdogan uviedol, že Švédsko sľúbilo vydať Ankare 73 ľudí zapojených do teroristických aktivít.

 

Dňa 17. mája 2022 oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharová uviedla, že odmietnutie dvoch severných krajín nepripojiť sa k vojenským blokom dáva Rusku voľnú ruku a zdôraznila, že takéto rozhodnutie neprijali ich národy, ale ich politické sily pod tlakom Washingtonu. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev už skôr poznamenal, že ak tieto štáty vstúpia do aliancie, Rusko posilní svoje západné hranice tak, že už sa nebude môcť hovoriť o nejadrovom štatúte Pobaltia.

 

https://tass.ru/politika/15112381



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies