Systémy protivzdušnej obrany MANTIS natrvalo posilnia ochranu slovenského neba

NETKY.SK • 24 Október 2023, 12:30 • 2 min
Systémy protivzdušnej obrany MANTIS natrvalo posilnia ochranu slovenského neba

BRATISLAVA - Ozbrojené sily SR si dnes v priestoroch 11. brigády vzdušných síl OS SR v Nitre prevzali počas slávnostného ceremoniálu systémy protivzdušnej obrany MANTIS, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou zabezpečovanú silami a prostriedkami OS SR. Odovzdanie sa uskutočnilo za účasti ministra obrany SR Martina Sklenára, zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Ľubomíra Svobodu, ako aj zástupcu náčelníka Bundeswehru generálporučíka Markusa Laubenthala a ďalších pozvaných hostí.

slovakia

left justify in out

"Ďakujem našim nemeckým partnerom, ktorí poskytli slovenským ozbrojeným silám tieto systémy bezodplatne a natrvalo. Je to dôkaz toho, že spojenectvo sa Slovensku opláca. Spolu s našou angažovanosťou v pomoci Ukrajine nám prináša nespočetné množstvo výhod, záruky obrany a ochrany, a ako môžeme vidieť dnes, aj možnosti posilňovania našich vlastných schopností," povedal minister M. Sklenár. 

Systémy budú zaradené do výzbroje 11. brigády vzdušných síl v Nitre a pôsobiť budú pri ochrane objektov osobitnej dôležitosti na východnom Slovensku. Celkovo tvorí obsluhu týchto systémov viac ako stovka vojakov, ktorí prešli kompletným technickým preškolením a cvičnými streľbami. 

 

Každý z dvoch systémov pozostáva z automatizovaných kanónov v počte 6 kusov (s možnosťou rozšírenia na 8 kusov), 2 senzorových staníc a veliteľského stanoviska. Súčasťou dodávky z Nemecka je navyše aj 5 kusov prehľadových rádiolokátorov s dosahom do 100 km a výcvik slovenských vojakov.

Systém protivzdušnej obrany MANTIS je stacionárny automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov (napr. vojenských základní) pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov. Nemecko vyvinulo MANTIS primárne na ochranu základní v Afganistane, kde donedávna nemeckí vojaci pôsobili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MO SR, Foto: MO SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies