VIDEO: Vojakom v Afganistane hrozí nebezpečenstvo!Taliban sa im vyhráža odvetou, ak okamžite neodídu z krajiny

NETKY.SK • 24 August 2021, 15:08 • 2 min
VIDEO: Vojakom v Afganistane hrozí nebezpečenstvo!Taliban sa im vyhráža odvetou, ak okamžite neodídu z krajiny

KÁBUL - Odsun jednotiek americkej armády z Afganistanu má byť podľa prezidenta USA Joe Bidena ukončený do 11. septembra. Hnutie Taliban však požaduje odliv spojeneckej armády do konca augusta.

slovakia

left justify in out

Ozbrojenci militantného islamistického hnutia Taliban v sobotu vyhlásili, že medzinárodné jednotky porušili dohodu medzi Spojenými štátmi a talibmi týkajúcu sa stiahnutia svojich vojsk z Afganistanu, čo je dôvodom na to, aby hnutie zareagovalo odvetnými krokmi. Píše o tom agentúra DPA. 

 

Šibeničný termín

Americká armáda pritom dostala od hnutia ultimátum, že sa z krajiny musia stiahnuť do 31. augusta. Čas na evakuáciu vojakov, ľudí, a spolupracovníkov, ktorí v krajine nechcú ostať, sa tak nezadržateľne kráti. Ako uviedol hovorca Talibanu Suahil Shaeen, Američania sa zaviazali tento termín dodržať. V prípade, že sa im to však nepodarí, budú čeliť následkom. 

 

 

V krajine sa však stále nachádza množstvo vojakov a ľudí, ktorí sa zúfalo pokúšajú odletieť z Afganistanu. Do vypršania termínu ostáva presne týždeň, čo je nereálny termín všetkých evakuovaťPodobný problém s odchodom do konca augusta majú viaceré krajiny.

 

Španielsko a Veľká Británia už avizovali, že nestihnú evakuovať svojich občanov či afganských kolegov. O predĺženie termínu evakuácie hovoria aj Nemci, Francúzi a Taliani. Takýto ústupok však Taliban odmieta. 

 

Vyhráža sa odvetou

Taliban vo vyhlásení uviedol, že ak nebude dodržaný termín stiahnutia zahraničných síl z Afganistanu tak, ako bolo dohodnuté, umožní to mudžahedínom z Islamského emirátu Afganistan, podniknúť proti okupačným silám akúkoľvek protiakciu.  

 

Taliban v tvíte ďalej spresnil, že jeho bojovníci budú teraz "so zreteľom na suverenitu, hodnoty a vyššie záujmy krajiny" čakať na rozhodnutie svojho velenia. 

 

Odsun jednotiek americkej armády z Afganistanu má byť podľa prezidenta USA Joe Bidena  ukončený bude do 11. septembra. Šéf Bieleho domu to oznámil v polovici apríla, kedy s odsunom svojich jednotiek začala aj Severoatlantická aliancia (NATO).

 

Prečítajte si tiež: Taliban ohlásil hon na čarodejnice! Vraždí ľudí, ktorí spolupracovali so spojencami!

 

Evakuácia v plnom prúde

Západné krajiny v prípade evakuácie robia, čo môžu. Iba v priebehu pondelka opustilo krajinu rekordných 16-tisíc ľudí. Odviezlo ich 61 vojenských a chartrových letov. Do záchrannej akcie už americká armáda nasadila aj vrtuľníky

 

Na bezpečnosť na medzinárodnom letisku v Kábule dohliada približne 6-tisíc amerických vojakov. Taliban už medzitým vyhlásil, že pokiaľ krajinu neopustí posledný vojak spojencov, novú vládu nevyhlási.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies