Svetoví lídri sa o týždeň stretávajú vo švajčiarskom Davose

NETKY.SK • 15 Január 2020, 9:39 • 2 min
Svetoví lídri sa o týždeň stretávajú vo švajčiarskom Davose

DAVOS - Svetové ekonomické fórum (WEF) je známe tým, že sa na ňom veľa reční, ale prináša len málo výsledkov. Mládež z celého sveta pritom žiada akciu a konkrétne opatrenia v boji proti zmenám klímy a ďalším problémom.

slovakia

left justify in out

Výročie WEF

Organizátori WEF sa preto tento rok pokúsia dosiahnuť hmatateľnejšie výsledky. Niektorí z najmocnejších svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa na budúci týždeň chystajú na výlet do švajčiarskych hôr pri príležitosti 50. výročia WEF, ktoré sa uskutoční od 21. do 24. januára. Okrem iného sa na pôodu zasadnutia vracia aj Indonézia. 

 

 

Greta Thunbergová

Tohtoročné stretnutie sa bude odvíjať aj od aktivít 17-ročnej Grety Thunbergovej, ktorá poukazuje na výzvy nadchádzajúceho roka a desaťročia. Mladá Švédka a skupina mladých aktivistov žiadajú pred začiatkom WEF v otvorenom liste okamžité zastavenie dotácií a investícií do fosílnych palív na celom svete. V článku pre britský denník Guardian napísali nasledovné: "V krízovej situácii je potrebné vystúpiť z komfortnej zóny a prijať rozhodnutia, ktoré nemusia byť veľmi komfortné alebo príjemné."

 

img

 

Zakladateľ fóra 

Klaus Schwab, 81-ročný, ktorý každý rok organizuje toto podujatie vo švajčiarskom Davose, ju naň nielen pozval, už druhý rok po sebe, ale súcitil aj s jej obavami o svet. Vo včerajších hodinách pripomenul novinárom, že svet sa nachádza v "stave krízy".

 

"Nechceme dosiahnuť bod zlomu v otázke zmien klímy," uviedol na tlačovej konferencii. "Nechceme, aby ďalšie generácie zdedili svet, ktorý sa stane nepriateľskejším a stále menej obývateľným, pomyslite len na požiare v Austrálii," dodal.

 

img

 

Pomoc pri tvorbe organizácii

Svetové ekonomické fórum sa pýši tým, že za 50 rokov svojej existencie slúžilo aj ako miesto na podporu diplomacie. Okrem toho WEF pomohlo vytvoriť niekoľko medzinárodných iniciatív, napríklad skupinu veľkých vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20. V Davose bola tiež založená Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu a Globálny fond na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

 

img

 

Koncept stretnutia

Davos bol napriek týmto úspechom často kritizovaný za to, že je miestom, kde svetové elity premýšľajú o skvelých nových nápadoch, ale len s malými konkrétnymi výsledkami. Schwab však s týmito kritikmi usilovne bojuje. Program tohtoročného fóra vychádza z konceptu "kapitalizmu zainteresovaných strán". Schwab chce túto myšlienku propagovať ako spôsob, ako prinútiť firmy, aby konali zodpovedne aj voči spoločnosti a životnému prostrediu, a nie iba voči akcionárom.

 

img

 

Plány do budúcnosti

Schwab okrem toho oznámil, že na budúci týždeň sa začne globálna iniciatíva zameraná na školenie 1 miliardy ľudí v nasledujúcom desaťročí, aby sa dokázali vyrovnať so zmenami, ktoré prináša digitalizácia na pracovisku. Jeho plán počíta aj s výsadbou 1 bilióna stromov do roku 2030.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona