Systém HAKA, ktorý pomáhal polícii pri pátraní ukradnutých vozidiel, nečakane končí

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Systém HAKA, ktorý pomáhal polícii pri pátraní ukradnutých vozidiel, nečakane končí

Na sociálnej sieti pomáha polícii v pátraní po ukradnutých autách. Zakladateľ skupiny Štefan Farkaš sa rozhodol iniciatívu po siedmich rokoch rozpustiť.

slovakia

left justify in out

Skupina HAKA má na sociálnej sieti takmer 300-tisíc členov. Vďaka svojmu dosahu pomohla polícii identifikovať páchateľov krádeží alebo inej trestnej činnosti. Medzi nimi napríklad medializovaný prípad podpaľača áut z Bratislavy alebo členov autičkárskeho gangu z Hlohovca a Leopoldova. Po siedmich rokoch sa zakladateľ skupiny rozhodol skončiť.

„Vždy sme sa to snažili robiť nezištne, bez dvoch percent z dane, bez štátnych, bez eurodotácií. Bohužiaľ, situácia sa trochu mení aj v mojom osobnom živote. Budem musieť hľadať v skratke druhú robotu, aby som vedel uživiť seba aj rodinu,“ povedal zakladateľ HAKA Štefan Farkaš.

Ľudia sa na HAKA obracajú každý deň. Za sedem rokov sa jej podarilo vrátiť 415 áut a nájsť 1 950 nevrátených vozidiel.

„Úplne najšťastnejší som bol, keď sa podarilo nájsť auto nejakej slobodnej mamičke, ktorá bola závislá na tom vozidle, potrebovala to pre dieťa alebo pre chorú mamu. A takýchto prípadov sme mali veľa,“ priznal Farkaš.

Definitívne zrušenie skupiny naplánoval Štefan Farkaš na koniec tohto roka. Nemusí sa tak stať, ak ju dovtedy prevezme polícia.

„HAKA im dáme absolútne zadarmo, aplikáciu, stránku a môžu pokračovať tam, kde my v podstate skončíme,“ povedal zakladateľ HAKA.

„Ja by som bol rád, keby sme sa skontaktovali s pánom zakladateľom a možno prebrali nejaké možnosti, či tento projekt nevie fungovať aj v nejakom partnerstve s ministerstvom vnútra. Budeme hľadať cestu k tomu, aby rozumné projekty vedeli pokračovať,“ vyhlásil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Po zrušení skupiny na sociálnej sieti zostane aplikácia na vyhľadávanie vozidiel ďalej aktívna ešte minimálne päť rokov.

„Ona je online napojená na políciu SR, ČR, Maďarska a ďalších piatich krajín. Čiže ľudia neprídu o aplikáciu. Jedine, o čo prídu, bude HAKA ako facebooková skupina a nonstopová linka, ktorú som spravoval ja,“ uzavrel Farkaš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Aplikácia HAKA. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies