Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jún. 2019Vratislav
BratislavaBratislava 24°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.05.2019 11:12 Gurmán
Cesnakové potešenie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.05.2019 11:12 Gurmán

Cesnakové potešenie



BRATISLAVA - Cesnak je liečivá zelenina, obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, má antibakteriálne účinky, znižuje krvný tlak, podporuje chuť do jedla a vo všeobecnosti pomáha pri žalúdočných problémoch. Cesnaku sa darí znižovať hodnotu cholesterolu a cukru v krvi človeka.


Cesnak má blahodárne účinky na naše zdravie. Práve preto sa mu nepovie nijak inak, len ako liek na všetko. Kedysi, keď ešte neexistovali lieky, si liečivé účinky cesnaku ľudia uvedomovali ďaleko viac. Bolo to prírodné antibiotikum, z ktorého sa robili rôzne tinktúry a kaše.

 

Cesnaková polievka

 

Potrebné suroviny: 1 strednú cibuľu, olej, 2-3 stredné zemiaky, 3-4 veľké strúčiky cesnaku, 2 PL hladkej múky, 1 ČL mletej červenej papriky, 1 kocka zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, soľ

 

Príprava receptu: Na oleji si opražíme do zlata nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku, urobíme si svetlú zápražku, do ktorej dáme mletú červenú papriku. Zamiešame a zalejeme studenou vodou. Necháme zovrieť, hodíme kocku bujónu a na malé kocky nakrájame zemiaky. Keď sú zemiaky makké, takmer rozvarené, ale nie celkom, pridáme pretlačený cesnak, soľ alebo vegetu a trochu mletého čierneho korenia. Nakoniec možeme ešte zemiaky mierne popučiť tlačítkom na zemiaky. Necháme ešte raz spolu všetko prevrieť. Polievku podávame horúcu s nastrúhaným syrom a opečenými kockami chleba.

 

 

Cesnaková nátierka

 

Potrebné suroviny: 1 nátierkové maslo, 2-3 kocky taveného syru, cesnak podľa chuti, 1-2 PL tatárskej omáčky, tvrdý syr

 

Príprava receptu: Pomazánkové maslo rozmiešajte s taveným syrom, cesnakom, nastrúhaným tvrdým syrom a zjemnite tatárskou omáčkou. Všetko rozmixujte ponorným mixérom.

 

 

Cesnakový trhací chlebík

 

Potrebné suroviny: 300 g múka hladká, 180 ml vlažná voda, 30 ml olej, 12 g droždie, 1/2 ČL cukor, 1 ČL soľ
Na potretie: 70 g maslo, 5 strúčikov cesnak, 1 ČL soľ, (medvedí cesnak, rozmarín, tymian, bazalka, oregano) bylinky

 

Príprava receptu: V troche vlažnej vody s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme k preosiatej múke, ako aj soľ, zvyšnú vodu a olej, vymiesime cesto a necháme pod utierkou vykysnúť na dvojnásobok. Počas toho si pripravíme cesnakové maslo. Maslo som rozpustila v mikrovlnke, pridala pretlačený cesnak, nasekaný medvedí cesnak, soľ. Ako bylinky sa môže použiť rozmarín, tymian, bazalka, oregano. Cesto vyvaľkáme a potrieme cesnakovým maslom. Nakrájame po dĺžke. Pláty položíme na seba. Nakrájame. Formu vymastíme a pláty vkladáme na stojato. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C 30 minút.

 

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok