Viete, čo kam patrí? Naučte sa správne triediť odpad

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 14:30 • 2 min
Viete, čo kam patrí? Naučte sa správne triediť odpad

Ako asi viete, ku triedeniu odpadu sú dnes už takmer všade k dispozícii farebné kontajnery. Viete ale, čo kam patrí? Pripravili sme pre vás ucelený prehľad, vďaka ktorému triedenie odpadu raz a navždy pochopíte. Buďte efektívni a naučte sa, ako správne triediť odpad. Poďme na to.

slovakia

left justify in out

10 dôvodov, prečo triediť odpad

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo triediť odpad. Správne triedenie má totiž význam nielen ekologický, ale aj ekonomický. Medzi najdôležitejšie argumenty, prečo triediť odpad, bezpochyby patrí:

1. zlepšenie životného prostredia,
2. šetrenie prírodných zdrojov surovín a energie,
3. zníženie zdravotného rizika expozíciou nebezpečných látok,
4. opätovné použitie odpadových materiálov,
5. zmenšenie množstva odpadov na skládkach,
6. šetrenie lesov a zlepšenie čerstvého vzduchu,
7. finančná úspora za odvoz odpadu,
8. podpora recyklovanej výroby,
9. občianska zodpovednosť,
10. morálne správne konanie.

 

img

 

Čo kam patrí?
Triedenie odpadu začína u vás doma. Je ideálne investovať do odpadkového koša, ktorý má viacero priehradok, uľahčí vám to tak prácu.

 

Nádoby na triedený odpad sú systematicky kategorizované podľa farieb. Základnými farbami sú modrá na papier, zelená na sklo, žltá na plasty a u nás bežný kontajner na zmesový odpad.

 

V mnohých prípadoch ale ľudia hádžu do kontajnerov odpadky, ktoré tam vôbec nepatria. Často to totiž nesprávne priradia. Pojďme si teda pripomenúť, čo presne kam patrí.

 

Triedený odpad podľa farieb kontajnerov
Pred každým triedením obalových materiálov by ste mali skontrolovať značku s recyklačným symbolom a kódom. V ideálnom prípade sa snažte triediť:

1. Papier
2. Sklo
3. Plasty
4. Bioodpad
5. Nebezpečný odpad
6. Zmesový odpad

 

1. Papier

Jedná sa o odpad, ktorého slovenské domácnosti vyprodukujú najväčšie množstvo.

 

Do modrého kontajnera na papier môžete vyhodiť: papierové obaly, noviny, časopisy, zošity, letáky, kartón, škatule, knihy, lepenku, ale aj papiere s kancelárskymi sponkami alebo dokonca poštové obálky s fóliovými okienkami.

 

Nevhadzuje sa: mokrý, mastný alebo znečistený papier, asfaltový a dechtovaný papier, použité plienky a hygienické potreby, obaly z kombinovaných materiálov (viacvrstvové obaly od trvanlivého mlieka, džúsov, tetrapaky), kopírovací a samoprepisovací celofán.

 

2. Sklo

Patrí sem: nevratné obaly zo skla od nápojov, sklenené nádoby, tabuľové sklo, sklené črepy a pod.

 

Nevhadzuje sa: porcelán, keramika, autosklo, zrkadlá, TV obrazovky, veľmi znečistené fľaše a sklenené obaly (najmä pieskom), porcelán a keramika, zrkadlá, žiarovky a žiarivky, autosklo, sklo kombinované s iným materiálom (drôtené sklo).

 

3. Plasty

Parí sem: PET fľaše od nápojov (ich objem je potrebné najskôr znížiť napr. zošliapnutím, stlačením), kelímky, igelitové vrecká, fólie, polystyrén, obaly z kozmetických produktov. Takisto sem patria aj tetrapaky.

 

Ak obec určí, že tam možno vhadzovať aj kovy, potom plechovky od nápojov, konzervy (bez zvyškov potravín), drobné kovové predmety, drôty.

 

Nevhadzuje sa: PET fľaše od potravinárskych olejov, novodurové rúrky, obaly od nebezpečných látok, ako napr. motorových olejov, chemikálií, farieb, podlahové krytiny, vrstvené obaly.

 

4. Bioodpad

Patrí sem: biologicky rozložiteľný odpad zo zelene, záhrad, vznikajúci pri záhradníckej a sadovníckej činnosti, tráva, malé konáre zo stromov, kvety, lístie, zelenina, ovocie, šupky z čistenia ovocia a zeleniny, zvyšky kávy a čaju.

 

Nevhadzuje sa: vlasy, výkaly psov a mačiek, fekálie, popol, zvyšky jedla a mäsa, potraviny v obaloch, uhynutá zver, kamene, škrupiny z vajec.

 

5. Nebezpečný odpad

Nebezpečný odpad predstavuje druh odpadu s materiálom alebo látkami, ktoré sú životu a životnému prostrediu krajne nebezpečné. Ide najmä o látky, ktoré sú výbušné, horľavé, dráždivé, toxické, infekčné, karcinogénne, mutagénne, žieravé... Používajú sa na neho kontajnery s ružovou farbou.

 

Do týchto kontajnerov: môžete vyhodiť farby, laky, riedidlá, lepidlá, živicu, moridlá, oleje, tuky, kyseliny, pesticídy, fotochemikálie, hydroxidy, chladničky, elektrické batérie a autobatérie, výbojky, galvanické články, tonery, atramenty, prchavé látky, žiarivky, elektroniku, lieky a ďalší nebezpečný odpad,

 

Nevyhadzujte ostatný odpad, ktorý nie je nebezpečný.

 

6. Zmesový odpad

Do zmiešaného odpadu sa logicky vyhadzuje všetko, čo nie je možné triediť, respektíve recyklovať. Na zmesový odpad sa používajú klasické čierne kontajnery.

 

Zaujímavosť: Patria sem veci, ktoré by ste možno hodili do inak sfarbeného koša ako napríklad krabica od pizze, rolky od toaletného papiera, zubná kefka, účtenky a cestovné lístky, molitan, papierové kelímky od nápojov take-away.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies