Sýria zamietla návrhy na vytvorenie autonómnych oblastí na svojom území

NETKY.SK • 23 November 2016, 16:06 • 2 min
Sýria zamietla návrhy na vytvorenie autonómnych oblastí na svojom území

MOSKVA - Damask je proti návrhom na vytvorenie autonómnych oblastí v Sýrii, obzvlášť v meste Aleppo, vyhlásil dnes sýrsky veľvyslanec v Rusku Rijád Haddád.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Staffan de Mistura (osobitný vyslanec OSN pre Sýriu) počas návštevy Damasku vyrukoval s istými návrhmi, napríklad na vytvorenie autonómie vo východnom Aleppe. Všetky návrhy boli zamietnuté," povedal Haddád, ktorého citovala agentúra TASS.

.

"Sýrska vláda je proti akýmkoľvek návrhom na vytvorenie autonómnych oblastí v krajine," zdôraznil sýrsky veľvyslanec. Damask podľa neho odmieta všetky iniciatívy, ktoré môžu pomôcť teroristom.

"Dohody o prímerí, ktoré boli predtým uzavreté, nepomohli vyriešiť problém a teroristi využívajú civilistov ako ľudské štíty a pokračujú v mínometných útokoch," dodal Haddád.

 

Aj sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim v nedeľu po schôdzke s de Misturom v Damasku vyhlásil, že Sýria odmieta návrh OSN udeliť autonómiu štvrtiam vo východnej časti mesta Aleppo, ktoré sú pod kontrolou povstalcov. Zdôraznil, že po vyhnaní militantov z tejto časti mesta "musia byť obnovené" v Aleppe štátne inštitúcie. Dodal, že vláda neponechá 275.000 ľudí vo východnej časti Aleppa "6000 ozbrojencom ako rukojemníkov".

 

Mualim taktiež vyhlásil, že Damask chce od administratívy novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zastavila podporovanie militantných skupín v Sýrii. "Od novej administratívy chceme nielen to, aby zastavila podporovanie (militantných skupín), ale aby držala na uzde regionálne veľmoci, ktoré podporujú tieto skupiny. Musíme čakať," povedal Mualim.

Sýrska vláda zintenzívnila útoky vo východnej časti Aleppa minulý týždeň v utorok s cieľom vyhnať odtiaľ povstalcov. Civilisti tam trpia nedostatkom vody, potravín či liekov. Vláda kontroluje západnú časť Aleppa, niekdajšieho obchodného a priemyselného centra Sýrie, o ktoré sa začalo bojovať v polovici roka 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies