Svet čaká pre pandémiu extrémny nárast chudoby

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 14:10 • 2 min
Svet čaká pre pandémiu extrémny nárast chudoby

V roku 2020 prekonal svetový dlh hodnotu 281 biliónov amerických dolárov. Predstavoval takmer 32 500 dolárov na jedného obyvateľa.

slovakia

left justify in out

O stave svetového dlhu dnes informoval Ekonomický ústav Slovenskej akadémie vied. Prehlbujúca sa recesia v dôsledku pandémie v minulom roku viedla k tomu, že väčšina rozvojových a najmenej rozvinutých štátov vo svetovej ekonomike požiadala o stabilizačné programy s medzinárodnými menovo-finančnými inštitúciami.

 

img

 

„Kým v prípade svetovej finančnej krízy o tieto stabilizačné programy požiadalo celkovo 23 štátov, od začiatku pandémie to bolo už viac ako 80 štátov,“ vysvetlil vo svojej analýze riaditeľ Ekonomického ústavu SAV Juraj Sipko.

 

img

 

Podľa údajov Svetovej banky je v dôsledku terajšej krízy očakávaný nárast extrémnej chudoby. Počet obyvateľov, ktorí v dôsledku pandémie koronavírusu dosiahli hranicu chudoby, je odhadovaný v rozmedzí od 119 do 124 miliónov.

 

img

 

Možno vás bude zaujímať: Mzdové rozdiely na Slovensku pretrvávajú. Ženy stále zarábajú až o štvrtinu menej peňazí ako muži


Štáty začali v dôsledku šírenia pandémie zvyšovať výdavky na zdravotníctvo, podporu v sociálnej oblasti a v oblasti podnikateľského sektora. To viedlo k prehĺbeniu ich verejného dlhu. „Aj napriek vysokému verejnému dlhu je dôležité, aby jednotlivé štáty naďalej pokračovali vo fiškálnych stimuloch,“ odporúča Sipko.

Aj v prípade nastúpenia rozdielneho procesu oživenia, možno podľa SAV očakávať, že niektoré štáty môžu dosiahnuť predkrízovú úroveň hospodárskeho rastu až v rokoch 2023 a 2024. „V pokrízovom vývoji bude potrebné, aby jednotlivé štáty prijali a implementovali opatrenia smerujúce na udržateľnosť verejných financií,“ vysvetlil Sipko a dodal, že v súčasnej situácii vidí historický priestor na transformáciu celej spoločnosti.
 

Podobný článok: Druhá vlna pandémie by mohla mať miernejšie negatívne dôsledky na zamestnanosť, tvrdí analytik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies