VIDEO: Češka Tereza, ktorej našli na letisku v Pakistane 9 kg heroínu, pôjde na slobodu!

NETKY.SK • 1 November 2021, 11:26 • 2 min
VIDEO: Češka Tereza, ktorej našli na letisku v Pakistane 9 kg heroínu, pôjde na slobodu!

Češku Terezu H., neprávoplatne odsúdenú v Pakistane za pašovanie heroínu, dnes zbavili obvinenia. Ministerstvo zahraničných záležitostí to potvrdilo blesku.cz. Súd vzal do úvahy nesprávne vykonané vyšetrovanie jej prípadu. Jeho rozhodnutie má byť konečné a právoplatné.

slovakia

left justify in out

"Súd dnes oslobodil Terezu od obvinenia,“ povedal v pondelok Blesku zdroj oboznámený s okolnosťami Terezinho prípadu. Ako ďalej informoval, rozhodnutie odvolacieho súdu je konečné. "Teraz má byť pripravený príkaz na jej prepustenie, ktorého vyhotovenie môže zabrať niekoľko dní." 

 

img

 

Ďalej vysvetlil, že sudcovia Ali Baquar a Sardár Shahbaz Doger rozhodli o tom, že rozsudok zruší s ohľadom na chyby policajného vyšetrovania.

 

Informáciu o zrušení pôvodného rozsudku potvrdilo aj české ministerstvo zahraničia. "Môžem potvrdiť na základe telefonickej informácie advokáta, že odvolací súd dnes vydal oslobodzujúci rozsudok vo veci českej občianky Terezy H. Mala by byť prepustená po vyhotovení rozsudku, odhadom o niekoľko   dní," oznámila hovorkyňa MZV Eva Davidová.

 

Tereza H. bola v januári 2018 zadržaná na letisku v pakistanskom Láhaure. Video ju zachytilo vo chvíli, keď pred ňou colníci našli v kufri takmer 9 kilogramov heroínu. Súd ju poslal na 8 rokov a 8 mesiacov do väzenia. 

 

Možno vás zaujme: Talibovia strieľali do svadobčanov. Prekážala im hudba

 

"Nič som neurobila a dostala som vyše osem rokov,“ vzlykala pred kamerami novinárov, keď sa dozvedela o rozsudku.

 

Tereza však s verdiktom nesúhlasila a podala odvolanie. Tomu odvolací súd vyhovel. V cele strávila takmer 4 roky.

 

 

Zadržaná od začiatku tvrdila, že do Pakistanu prišla ako modelka a niekto jej podstrčil drogy do batožiny. Pakistanský spravodajský portál UrduPoint uviedol, že drogy, ktoré Češka prevážala, by mali hodnotu na čiernom trhu 150 miliónov pakistanských rupií (v prepočte vyše 700 000 eur).

 

Na konci decembra 2018 však zmenila svoju výpoveď a uviedla, že  do Pakistanu prišla študovať náboženstvo. Podľa svojich slov sa poučila o pakistanskej kultúre a prijala islam. Oblieka do miestneho tradičného odevu a zahaľuje sa.

 

img

 

Tereza dokonca vyjadrila svoju podporu uväznenému pakistanskému expremiérovi Navázovi Šarífovi, ktorý bol koncom decembra odsúdený na sedem rokov väzenia za korupciu, následne zatknutý a prevezený do väznice. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona