ŠÚKL: Lieky proti bolesti a horúčke sú už dostupné, evidujeme výpadky antibiotík

NETKY.SK • 13 August 2023, 19:00 • 2 min
ŠÚKL: Lieky proti bolesti a horúčke sú už dostupné, evidujeme výpadky antibiotík

BRATISLAVA - Situácia s dostupnosťou liekov proti bolesti či horúčke na Slovensku je už stabilná. K dispozícii sú aj pediatrické liekové formy s obsahom ibuprofenu a paracetamolu. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) však naďalej eviduje výpadky niektorých antibiotík či iných liekov. Pre agentúru TASR to uviedla hovorkyňa ústavu Jana Matiašová.

slovakia

left justify in out

"Situácia s dostupnosťou antibiotík je síce lepšia ako na prelome rokov, resp. začiatku roka 2023, stále však na trhu evidujeme vysoké percento antibiotík s prerušenými dodávkami. Výpadky evidujeme aj pri liekoch určených na psychické a neurologické ochorenia. Taktiež evidujeme opakujúce sa krátkodobé výpadky pri liekoch zo skupiny imunoglobulínov," ozrejmila Matiašová.

 

ŠÚKL zároveň denne prijíma hlásenia o nedostupnosti liekov naprieč všetkými skupinami. "Nevedieme presné štatistiky pre jednotlivé indikačné skupiny/ochorenia. Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými možnosťami výrobných závodov alebo oneskorením dodávok vstupných surovín či obalových materiálov do výrobných miest," dodala hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj : TASR Foto: HN / Pavol Funtál
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies