Irán trpí nedostatkom vody. Protesty sa už rozšírili do hlavného mesta!

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 07:22 • 2 min
Irán trpí nedostatkom vody. Protesty sa už rozšírili do hlavného mesta!

TEHERÁN - Desiatky Iráncov v pondelok v rámci protestov proti nedostatku vody na juhozápade krajiny pochodovali známou teheránskou ulicou. Ukazujú to videá, ktoré zverejnili na internete.

slovakia

left justify in out

Demonštranti kráčali po ulici Islamskej republiky a vyzývali policajtov, aby sa k nim pridali, zatiaľ čo motorkári a vodiči áut ich podporovali trúbením. Protestujúci sa neskôr pokojne rozišli. Bezpečnostné sily sú však v iránskom hlavnom meste podľa AP zastúpené silnejšie ako zvyčajne.

 


Polooficiálna tlačová agentúra Fars neskôr o demonštráciách informovala, no pripísala ich výpadku elektriny v neďalekom nákupnom centre na ulici, ktorá je známa svojimi obchodmi s elektronikou.

I keď protesty boli zväčša pokojné, niektorí demonštranti kričali "Smrť diktátorovi!", za čo im v Iráne hrozí zadržanie a stíhanie.

Podľa iránskych štátnych a polooficiálnych médií pritom už počas uplynulých dní protestov prišlo o život najmenej päť ľudí. Demonštrácie vypukli v reakcii na nedostatok vody v iránskej provincii Chúzistán. Podľa aktivistov je obetí viac.

 

img


Irán už celé týždne čelí opakovaným odstávkam energií, ktoré úrady čiastočne pripisujú vážnemu suchu. Zrážky v krajine oproti minulému roku klesli o takmer 50 %, čo spôsobilo, že v priehradách klesajú zásoby vody.

Problémom však nie je len voda, ale aj nízke platy či nevyhovujúce pracovné podmienky, proti ktorým štrajkujú pracovníci v Chúzistáne.

Spravodajský portál BBC zverejnil video, ako bezpečnostné sily v provincii Chúzistán strieľajú do protestujúcich. Irán pritom označil tvrdenia komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej o zásahu proti protestujúcim za "krivé obvinenia".

 

 

Iránska vláda údajne v niektorých častiach krajiny zablokovala prístup na internet a zatýka demonštrantov.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies