Francúzom sa v Afrike podaril diaľkovo riadený útok

NETKY.SK • 23 December 2019, 18:53 • 2 min
Francúzom sa v Afrike podaril diaľkovo riadený útok

BAMAKO - V dnešných hodinách prišla z francúzskeho ministerstva obrany správa, že krajina po prvýkrát v histórii uskutočnila útok prostredníctvom bezpilotného lietadla.

slovakia

left justify in out

Vydarený útok proti teroristom 

Celý incident sa pritom odohral na africkom kontinente v štáte Mali. Bol zaznamenaný niekde v strede krajiny a zahynulo pri ňom do 10 islamistov. Útok sa konal v deň, keď bol francúzsky prezident Emmanuel Macron na návšteve susedného Pobrežia Slonoviny. Francúzi majú v tomto štáte vojenskú základňu.

 

img

 

Vyjadrenia prezidenta a ministerky obrany Francúzska 

Macron z Pobrežia Slonoviny oznámil, že počas operácie francúzskych jednotiek v strednej časti Mali bolo v sobotu "zneutralizovaných" 33 "teroristov".

 

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová minulý týždeň uviedla, že Francúzsko oficiálne nasadilo do boja proti džihádistom v africkom sahelskom regióne svoje prvé ozbrojené drony - tri stroje Reaper vybavené laserovo navádzanými strelami.

 

 

Tieto bezpilotné lietadlá Francúzsko od roku 2014 využíva na vzdušný prieskum v rámci svojej protidžihádistickej misie Barkhane v Mali, Nigeri a Burkine Faso. "Odteraz ich bude armáda môcť použiť aj na útoky," uviedla ministerka.

 

img

 

Drony americkej výroby 

Francúzsko sa tak pridalo k malej skupine krajín, kde patrí USA, Británia a Izrael, ktoré pri bojových operáciách používajú ozbrojené lietadlá pilotované na diaľku. Drony Reaper, vyrobené v USA, sú vybavené dvoma 250-kilogramovými laserovo navádzanými bombami a rozhodnutie o ich nasadení do bojov prišlo po sérii testov vykonaných z leteckej základne v nigerskej metropole Niamey.

 

 

Vybavenie francúzskej armády 

Francúzska 4500-členná misia Barkhane bojuje proti sedemročnému džihádistickému povstaniu v regióne Sahel, pri ktorom zahynuli tisíce civilistov a státisíce ľudí utiekli z domovov. Francúzska armáda má celkovo päť takýchto dronov, dva z nich aktuálne využíva vo Francúzsku na výcvik. Ďalších šesť dronov, vybavených strelami navádzanými pomocou systému GPS, dostane budúci rok, pričom jej letka dronov sa rozšíri na 12 kusov do roku 2025 a 24 kusov do roku 2030.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies