Za terorizmus odsúdili v Rusku ďalšieho Ukrajinca, ten obvinenie odmieta

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 12:39 • 2 min
Za terorizmus odsúdili v Rusku ďalšieho Ukrajinca, ten obvinenie odmieta

MOSKVA - Severokaukazský vojenský súd v Rostove na Done odsúdil v piatok na šesť rokov väzenia 19-ročného Ukrajinca Pavla Hriba obvineného z podpory terorizmu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra TASS, mladík po vynesení verdiktu vyhlásil časovo neobmedzenú hladovku. Zdôvodnil ju tým, že príslušné ruské úrady mu nezabezpečili potrebnú lekársku starostlivosť a neumožnili, aby ho vyšetrili lekári z Ukrajiny.

 

Podľa vyšetrovateľov sa Pavlo Hrib snažil zosnovať teroristický útok v Rusku. Vyšetrovaním sa zistilo, že od 27. marca do 15. mája 2017 Hrib z Ukrajiny prostredníctvom internetu nahováral študentku strednej školy v ruskom čiernomorskom letovisku Soči, aby počas slávnostnej rozlúčky s maturantmi — 30. júna 2017 — aktivovala nastraženú výbušninu. Potom, podľa Hribovho odporúčania, mala opustiť územie Ruska.

 

 

Z textu obvinenia vyplýva, že Hrib jej cez internet dával aj podrobné inštrukcie, ako výbušninu zostrojiť a nastražiť.

Hriba zadržali 24. augusta 2017 v Bielorusku, odkiaľ ho deportovali do Ruska.

 

Agentúra TASS pripomína, že v danom období bol Hrib členom v Rusku zakázanej extrémistickej, krajne nacionalistickej organizácie Ukrajinské národné zhromaždenie-Ukrajinská národná sebaobrana (UNA-UNSO). Hrib svoju vinu odmieta, uviedla v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies