Súd v juhočínskom meste Fu-čou nariadil odškodniť väzňa, ktorý neprávom čelil trestu smrti

NETKY.SK • 17 Február 2015, 17:50 • 2 min
Súd v juhočínskom meste Fu-čou nariadil odškodniť väzňa, ktorý neprávom čelil trestu smrti

PEKING - Súd v juhočínskom meste Fu-čou nariadil odškodnenie vo výške 1,14 milióna juanov (vyše 159.500 eur) väzňovi, ktorý neprávom čelil trestu smrti za to, že údajne smrteľne otrávil dve deti. Informáciu priniesla v utorok agentúra Reuters odvolávajúca sa na štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Bývalého majiteľa bufetu Niena Pina prepustili v auguste minulého roka po tom, ako ho súd v provincii Fu-ťien uznal za nevinného pre nedostatok dôkazov.
     

Vzácny oslobodzujúci rozsudok čínskeho väzňa vyvolal v krajine opätovné volanie po zrušení trestu smrti.
     

Tridsaťdeväťročný Nien Pin čelil obvineniu z otrávenia svojich susedov jedom na potkany, ktorým údajne v júli 2006 zabil dve deti a zranil ďalšie štyri osoby.
     

On však tvrdil, že sa k činu priznal až po tom, ako ho počas výsluchu mučili policajti. Nien sa vraj navyše pokúšal celé roky bezvýsledne odvolať, pričom jeho snahu ostro sledovali nielen ľudskoprávne skupiny v Číne, ale aj v zahraničí.
     

Nien bol niekoľkokrát odsúdený a skôr, než ho oslobodili, strávil osem rokov vo väzení.
     

Čínsky súd vyriekol verdikt v nedeľu a dnes oznámil, že Nien "by mal byť odškodnený sumou vo výške 589.000 juanov (vyše 82.600 eur) za stratu osobnej slobody a ďalších 550.000 juanov (vyše 77.000 eur) za duševnú ujmu," citovala agentúra Reuters čínsku tlačovú agentúru Sinchua.
     

Čínska vládnuca Komunistická strana po sérii korupčných vyšetrovaní, zahŕňajúcich aj mučenie, ktoré sa stretlo s pobúrením verejnosti, vyhlásila, že jej cieľom je zabraňovať "mučením vynúteným priznaniam" a že chce zastaviť zneužívanie justície pomocou "včasného opravného mechanizmu".
     

Predstavitelia z radov právnikov sú však skeptickí a významnú zmenu pod taktovkou dominantnej vládnucej strany neočakávajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies